Menü

A párkapcsolati válság jelei

Ha nem szeretnéd, hogy váratlanul, derült égből villámcsapásként érjen egy szakítás vagy megcsalás, nem árt, ha ismered a párkapcsolati válság jeleit. Sokan olyan családban nőttek fel, ahol természetes volt az állandó veszekedés, krízishelyzet, így aztán teljesen normálisnak tartják, hogy ilyen egy párkapcsolat, ezért aztán nem is figyelnek fel időben az intő jelekre.

1. A párkapcsolati válság jele: Állandó veszekedések

A párok ezt úgy szokták megfogalmazni, hogy „semmit nem tudunk megbeszélni, a legegyszerűbb beszélgetés is gyorsan heves veszekedéssé válik”. Azzal még önmagában semmi baj nincs, ha egy pár nem ért egyet mindenben. Ez teljesen természetes, hiszen normális esetben a pár mindkét tagjának van saját véleménye, szükséglete, akarata, és ez néha ütközik a párjáéval. Gond akkor van, ha ezt nem tudják hatékonyan, a probléma megoldására fókuszálva megbeszélni. Ha ez hosszú távon így megy tovább, könnyen előfordulhat, hogy előbb-utóbb véget ér az a kapcsolat, ahol állandó feszültségben, örökös viták tüzében élnek a felek.

Ezt teheted: Nem működhet egyetlen párkapcsolat sem anélkül, hogy a felek ne tanulnának meg konfliktust kezelni! Nem az a kérdés, hogy kell-e tanulnod valamilyen konfliktuskezelési módszert, hanem az, hogy mikor szánod rá magad!

2. A párkapcsolati válság jele: Nagy csendek, napokig tartó hallgatás

Sok pár esetében a párkapcsolati válság fontos jele, hogy egy-egy veszekedés vagy sértődés után a pár egyik tagja csenddel veréssel bünteti a másikat. Lehet, hogy nem tudatosan dönt így, de az biztos, hogy órákig, esetleg napokig nem szól a másikhoz, elvárja, hogy a párja menjen, pitizzen, kérjen bocsánatot, és akkor esetleg, talán, nagy kegyesen megbocsát neki. Kevés dolog pusztítja ennél jobban a párkapcsolatot. A csenddel vert fél kitaszítva, elhagyatva érzi magát, és lehet, hogy egy idő után belefárad abba, hogy ő menjen, kérjen bocsánatot valamiért, amit lehet, hogy nem is érez bűnnek.

Ezt teheted: Ha már kialakult köztetek ez a fajta működésmód, nagyon nehéz abbahagyni. Sőt a duzzogó, hallgató fél általában nem is érzi ezt olyan nagy problémának, egyáltalán nem motivált abban, hogy változtasson a viselkedésén.

3. A párkapcsolati válság jele: Egymás hibáztatása, folyamatos kritizálás

A párkapcsolati válság jele lehet az is, amikor az egyik vagy mindkét fél folyamatosan hibáztatja, kritizálja a másikat. Emögött rendszerint valamiféle óriási belső hiányérzet áll, de az is lehet, hogy a másik folyamatos bírálatával az egyik fél a saját önbecsülését akarja fenntartani. Tulajdonképpen mindegy is, hogy mi áll a kritizálás hátterében, a bíráló felet szinte lehetetlenség meggyőzni arról, hogy mennyire pusztító, amit csinál, és hogy hagyja abba a kritizálást. Neki szent meggyőződése, hogy a társa elképesztő hülyeségeket csinál, neki kellene megváltoznia.

Az a fél, akit folyamatosan bírálnak, egy idő után eljut oda, hogy elege lesz a kritikából, és egyáltalán nem lesz motivált a változásban, egyre kevésbé lesz jó neki belenézni abba a tükörbe, amit a párja tart neki, így egy idő után elgondolkodik a váláson, szakításon.

Ezt teheted: akár bíráló, akár kritizált fél vagy, érdemes párkapcsolati coachingra, párterápiára menni, mert magatoktól szinte lehetetlen változtatni ezen a helyzeten.

4. Eltávolodás

Kevesen gondolják, hogy a párkapcsolati válság jele lehet az eltávolodás. Amikor ez történik egy párral, ott nagyjából béke van, nincsenek viták, hangos veszekedések, még csak súlyos csöndek sem. Inkább valamiféle érdektelenség, közöny jelenik meg. Mindegy, hogy ott van-e a másik, a felek szinte már külön életet élnek, nem sokat szólnak egymáshoz. Már nem osztják meg egymással a napjuk eseményeit, örömeit, bánatait. Olyan, mintha lakótársak lennének. Amikor ilyen párral találkozom egy párkapcsolati coaching során, már csak nagyon ritkán lehet megmenteni a kapcsolatot, akkora az érzelmi távolság a két fél között.

Amit tehetsz: ha észleled a távolodást, minél előbb keressetek közös programokat, közös érdeklődési kört, hobbit, amit együtt tudtok gyakorolni. A közös élmények segítenek újrakapcsolódni.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.