Menü

2024-ben ismét szökőév következik

Mit nevezünk szökőévnek és miért idén van? A szökőév olyan év, amelyben egy extra napot adunk a naptárhoz, hogy összhangba hozzuk a csillagászati és naptári évet. A szökőév a Gergely-naptár csillagászati és a civil időszámítás összehangolása miatt van.

Mi a szökőév és mi a szökőnap?

A 2024-es év szökőév, ami azt jelenti, hogy ebben az évben egy nappal többet mutat a naptár, ugyanis némi eltérést mutat a csillagászati és a naptári év, ennek korrigálására minden negyedik évben beiktatnak egy plusz napot.

A szökőév eredetét tekintve egészen 1582-ig nyúlik vissza, ekkor vezették be a Gergely-naptárat és ismerték fel, hogy a Julián-naptár szerinti időszámítás mintegy tíznapos késésben van a civil naptár és a csillagászati időszámítás között, emiatt XIII. Gergely pápa naptárreformot hajtott végre. Ezzel sikerült összehangolni a csillagászati időszámítást és a civil naptár közötti különbségeket.

Magyarország 1587-ben fogadta el a Gergely-naptárt: 1587. október 21., szombat után november 1-je, vasárnap következett, így Magyarország szinkronba került a többi európai országgal. A Gergely-naptár meghatározott években egy plusz napot ad a február hónaphoz, ez pedig idén 2024-ben történik meg, a február hónap 29 napos lesz.

Miért 2024-ben van szökőév?

Minden olyan évszám, amely néggyel osztható, de nem osztható százzal, szökőévnek minősül. Kivève ha az èvszàm oszthatò 400-zal. 2020, 2016, 2012 mind szökőév volt és értelemszerűen ilyen lesz a 2024-es év is.

Mi a szökőnap és melyik nap lesz ez 2024-ben?

A szökőnap mindig február 24-e. Julius Caesar óta minden február 23-át megdupláznak, így alakul ki a február 24-e. Tehát nem február 29-e a szökőnap, ahogy sokan tévesen gondolják. A szökőnap az a nap, amit minden szökőévben beiktatnak annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzák a csillagászati és naptári év közötti eltérést.

Február 24 pedig 2024-ben szombatra esik, így ezt a napot duplázzák meg a naptárban.

Többet dolgozunk emiatt?

Nos a munkavállalóknak talán rossz hír, hogy 2024 februárja egy nappal hosszabb lesz, tehát egy nappal hosszabb időszak után kapják majd a fizetésüket. Azoknak a munkavállalóknak, akik szombaton dolgoznak, ez egy munkanappal többet jelent.

Milyen hosszú hétvégékre, szombati munkanapokra számíthatunk idén?

Idén érdekesség, hogy hatnapos karácsony lesz 2024-es munkarendünkben.

2024-ben három olyan ünnepnap is lesz, amely keddre vagy csütörtökre esik. Ebben az esetben a megelőző vagy épp a követő munkanap szabadnap lesz, amit egy másik alkalommal dolgozunk majd le.

Augusztus 3-án, szombaton dolgozni kell, akkor augusztus 19-ét, az államalapításunk ünnepnapja előtti hétfőt dolgozzuk le, illetve december 7-én, szombaton dolgozzuk le december 24-ét, szenteste ugyanis keddre esik és december 17-én, szombaton szintén dolgozunk, akkor a karácsony utáni első munkanap, vagyis december 27-e, péntek helyett.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.