Menü

2024-ben ismét szökőév következik

Mit nevezünk szökőévnek és miért idén van? A szökőév olyan év, amelyben egy extra napot adunk a naptárhoz, hogy összhangba hozzuk a csillagászati és naptári évet. A szökőév a Gergely-naptár csillagászati és a civil időszámítás összehangolása miatt van.

Mi a szökőév és mi a szökőnap?

A 2024-es év szökőév, ami azt jelenti, hogy ebben az évben egy nappal többet mutat a naptár, ugyanis némi eltérést mutat a csillagászati és a naptári év, ennek korrigálására minden negyedik évben beiktatnak egy plusz napot.

A szökőév eredetét tekintve egészen 1582-ig nyúlik vissza, ekkor vezették be a Gergely-naptárat és ismerték fel, hogy a Julián-naptár szerinti időszámítás mintegy tíznapos késésben van a civil naptár és a csillagászati időszámítás között, emiatt XIII. Gergely pápa naptárreformot hajtott végre. Ezzel sikerült összehangolni a csillagászati időszámítást és a civil naptár közötti különbségeket.

Magyarország 1587-ben fogadta el a Gergely-naptárt: 1587. október 21., szombat után november 1-je, vasárnap következett, így Magyarország szinkronba került a többi európai országgal. A Gergely-naptár meghatározott években egy plusz napot ad a február hónaphoz, ez pedig idén 2024-ben történik meg, a február hónap 29 napos lesz.

Miért 2024-ben van szökőév?

Minden olyan évszám, amely néggyel osztható, de nem osztható százzal, szökőévnek minősül. Kivève ha az èvszàm oszthatò 400-zal. 2020, 2016, 2012 mind szökőév volt és értelemszerűen ilyen lesz a 2024-es év is.

Mi a szökőnap és melyik nap lesz ez 2024-ben?

A szökőnap mindig február 24-e. Julius Caesar óta minden február 23-át megdupláznak, így alakul ki a február 24-e. Tehát nem február 29-e a szökőnap, ahogy sokan tévesen gondolják. A szökőnap az a nap, amit minden szökőévben beiktatnak annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzák a csillagászati és naptári év közötti eltérést.

Február 24 pedig 2024-ben szombatra esik, így ezt a napot duplázzák meg a naptárban.

Többet dolgozunk emiatt?

Nos a munkavállalóknak talán rossz hír, hogy 2024 februárja egy nappal hosszabb lesz, tehát egy nappal hosszabb időszak után kapják majd a fizetésüket. Azoknak a munkavállalóknak, akik szombaton dolgoznak, ez egy munkanappal többet jelent.

Milyen hosszú hétvégékre, szombati munkanapokra számíthatunk idén?

Idén érdekesség, hogy hatnapos karácsony lesz 2024-es munkarendünkben.

2024-ben három olyan ünnepnap is lesz, amely keddre vagy csütörtökre esik. Ebben az esetben a megelőző vagy épp a követő munkanap szabadnap lesz, amit egy másik alkalommal dolgozunk majd le.

Augusztus 3-án, szombaton dolgozni kell, akkor augusztus 19-ét, az államalapításunk ünnepnapja előtti hétfőt dolgozzuk le, illetve december 7-én, szombaton dolgozzuk le december 24-ét, szenteste ugyanis keddre esik és december 17-én, szombaton szintén dolgozunk, akkor a karácsony utáni első munkanap, vagyis december 27-e, péntek helyett.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.