Menü

Kutyák hatása a gyerekekre

Már többször írtam arról, hogy melyek a legjobb gyerekbarát kutyák, milyen a felelős állattartás, Dorka pedig összefoglalta, mit kell tudni az örökbefogadott kutyákról - ezek linkjeit mutatom is…

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2024-03-02/kutya-a-csaladban

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-10-20/felelos-allattartas

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2022-05-02/orokbefogadott-kutya-a-csaladban

Mai témánk pedig arról szól, hogy milyen hatással vannak a kutyák a gyerekekre.

Lehet, hogy nem vagyok hiteles, mert nincs kutyánk, (vagyis akik vannak, ők anyósom kertes házának vendégszeretetét élvezik, ugyanis nálunk nem megfelelőek a lakhatási feltételek a felelős állattartásra, ez lakótelepen, sorházban egyelőre nem ideális)

Egyetlen hörcsögünk van otthon, az ő gondozásáról hetekig olvastam, mielőtt gazdáivá váltunk, úgy gondolom, ez a felelős állattartásnál elengedhetetlen.

De nézzük a kutyák és a gyerekek kapcsolatát!

A gyermekek és kutyák között lévő különleges kapcsolatról számos történetet olvashatunk, s egyik legfőbb tény, hogy a gyerekek egy háziállat mellett felelősséget tanulnak, hiszen az állatot minden nap gondozni kell, ebből kifolyólag a gyerekek vitathatatlanul több időt töltenek a szabadban és a sok kutyasétáltatással sokkal többet mozognak, mintha az x-boksz, vagy a számítógép, telefon előtt töltenék el a délutánjaikat. A gyerekekre gyakorolt pozitív hatások egyike, hogy erősödik az immunrendszerük a háziállatok által.

Tehát a felelősség megtanulása kisgyermekkorban pipa, a másokról való gondoskodás pipa, a szabad levegőn való tartózkodás pipa, a rendszeres mozgás is pipa, jobb immunrendszer szintén pipa.

A kutya az ember legjobb barátja.

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Természetesen, ahogy említettem is, érdemes utánanézni, hogy milyen fajta kutyus való kisgyermekek mellé, ugyanis vannak olyan kutyák, akik kifejezetten rajonganak a gyermekekért, ám előfordulhat, hogy az adott eb kifejezetten tart a gyerekektől, ehhez hívják bátran segítségül a feljebb említett írásainkat. Ami pedig aktuális lehet mostanság, hogy a kánikulai meleg beköszöntével nemcsak magunkra, gyermekeinkre, idősebb családtagjainkra kell jobban figyelni, hanem négylábú kedvenceinkre is. A meleg ugyanis nemcsak az emberek szervezetét terheli, hanem négylábú kedvenceinkét is, nem kell feltétlenül csak a kutyákra gondolni, hanem a macskákra, lovakra, hörcsögökre, tengerimalacokra és más élőlényekre is.

A folyadékbevitel nagyon fontos a melegben, legyen hideg, tiszta víz számukra, amihez bármikor hozzáférhetnek. Az állatokat is kell óvni a hirtelen hőkülönbségtől, ezért, ha vízbe engedjük őket, előtte vizezzük be őket. Az árnyék biztosítása elengedhetetlen, minden napszakban szükség van rá. A legkisebbeknek, akik ketrecben élnek, a folyadékbevitelt különböző zöldségek és gyümölcsök kínálásával érhetjük el.

Az autózásra, szállításra különös figyelmet kell szentelni. Soha, semmilyen körülmények között nem hagyunk gyermeket, élő állatot autóban fél percre sem.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.