Menü

A séta jótékony hatásai

Sokszor bele sem gondolunk abba, hogy jobb esetben minden nap végzünk egy fajta testmozgást, még ha nem is tudatosan. Ez nem mást, mint a sétálás. Érdemes lehet azonban elgondolkodni azon, hogy ezt tudatossá tegyük, és rendszeresítve beépítsük a mindennapjainkba, hiszen rengeteg pozitív hatással van az életünkre.

Az egyik elvitathatatlan előnye a sétának, hogy nem igényel nagy felkészülést, sem azt, hogy elmenjünk egy konditerembe, vagy esetleg sportcsarnokba, sőt még csak le sem izzad az ember, így nem kell azonnal gondolkodni rajta, hogy hol tusoljunk le. Az ember saját maga döntheti el, hogy mikor szeretne elindulni, bár a nyári melegben ajánlatosabb lehet vagy korán reggel menni, vagy este miután már kissé lehűlt az idő.

A fizikális és mentális egészségre is egyaránt jó hatással van, és akár már napi fél óra sétával javulhat az életszínvonalunk. Különböző más jótékony dolgokkal is összeköthetjük, például arra az időre tarthatunk egy rövid digitális detoxot, és otthon hagyhatjuk minden okos eszközünket, hogy legyen lehetőségünk egy kis „én időre”, ahol senki nem zavar meg minket, és nyugodtan elmerülhetünk a gondolatainkban.

Hogyha van rá lehetőségünk, érdemes ülőmunka közben is beiktatni egy – egy rövidebb sétát, hiszen serkenti az agyban a vérkeringést, ezzel fokozva a koncentrációt. A testtartásunknak és az izmainknak is jót tesz az, hogyha beiktatunk bizonyos időközönként egy kis testmozgást. Ezen kívül a látásunknak is jót tesz, hogyha a sétánk folyamán messzire fókuszál a szemünk, ezáltal dolgoztatva kicsit a szemizmokat is. Ezzel ellensúlyozhatjuk kicsit az ülőmunka negatív hatásait.

Bár azt gondolnánk, hogy a futás egy sokkal intenzívebb formája a sportolásnak, és így sokkal több pozitív hatással van az egészségünkre, sok esetben akár egy harminc perces séta is közel ugyanolyan hasznos tud lenni számunkra. Ideális szintre hozza a vérnyomást, ezzel segítve az szív – és érrendszeri megbetegedések megelőzését, illetve a szív egészségének megőrzését. A séta növeli a szervezetben a glükóz toleranciát, ezáltal a rendszeresen sétálók körében csökkenti a cukorbetegség esélyének kialakulását.

A séta csökkenti a szorongást is, illetve a depresszió kialakulásának az esélyét is. Ezen kívül serkenti az endorfinok termelődését is, amely hormon fontos az idegrendszerünk hatékony működéséhez, illetve a kiegyensúlyozott érzet fenntartásához. Hogyha esetleg egyedüllét helyett inkább más emberek társaságára vágyunk, érdemes lehet összebeszélni valakivel, és találni magunknak egy állandó sétapartnert. Azon kívül, hogy ez feldobhatja a szociális életünket, a másik ember inspirálhat minket arra, hogy tényleg beiktassuk ezt a testmozgást a mindennapjainkba.

A legjobb az, hogyha van lehetőségünk erdőbe, vagy más természetes helyre ellátogatni, vagy esetleg havi egyszer egy nagyobb túrát megszervezni. Magyarországon is rengeteg túraútvonal van, az egyik leghíresebb ezek közül az országos kéktúra. Rengeteg gyönyörű helyet lehet ennek segítségével bejárni, miközben fitten tartjuk az egészségünket, és új embereket ismerünk meg.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.