Menü

Tornaterem a nappaliban

Nincs kedved edzőterembe járni? Tartasz a személyi edzőtől? Csak kevés időt tudsz mozgásra, sportra fordítani? Van megoldás! Számos ötlet, megoldás és trükk létezik arra, hogy akár otthon, saját nappalidban is tökéletesen formában tartsd magad.

Egészséges tévézés

Első gyakorlat: kapcsoljuk be a tévét. Második gyakorlat: tegyük be Rubint Réka DVD-jét, és máris kezdetét veheti egy hatékony, személyre szabott edzés! Hiszik vagy sem, még ülve is lehet a szervezetünk számára hasznos, jótékony munkát végezni. A mozgással foglalkozó cikkek írásakor létezik egy kimondatlan törvény, miszerint kerüljük a tévével kapcsolatos kifejezéseket. Ennek ellenére most mégis azt mondjuk, hogy tévézés közben remekül lehet szórakozni a kézerősítő gumigyűrűvel, amely helyreteszi az irodai munkától koptatott ízületeket, sőt még az alkar izmait is megdolgoztatja. Tovább fokozva a renitens írói magatartást, azt sem szégyelljük leírni, hogy kiválóan lehet tévézni akkor is, ha nem a süppedős fotelben ülünk, hanem egy fitball van alattunk. Ez a hatalmas labda, miután állandó mozgásban van, folyamatosan tornáztatja a gerincet. A porckorongokra körkörösen csaknem azonos nagyságú erők hatnak – a labda apró gördülései és a rajta ülő ember mozgásai ezen erők nagyságát kismértékben növelik-csökkentik. Ezáltal megvalósul a porckorongok álladó „masszírozása”.

Egyszerű gépek

Ami régebben csak fitnesztermekben volt elérhető, az ma már könnyedén előkapható a gardróbból, felállítható a szoba közepén, és máris kezdődhet az edzés. Miről is szóltak a fenti mondatok? Például a ferdepadról, amelynél egyszerűbb és hatékonyabb eszközt elképzelni is nehéz. A kis helyen tárolható, összecsukható sportszer segítségével különböző nehézségű és intenzitású felüléseket végezhetünk. A skála a teljes felüléstől (értsd: az állunkkal szinte megérintjük a térdünket) a hasprésig terjed. Utóbbi esetben csak addig visszük a felülés mozdulatsorát, amíg éppen érezni kezdjük hasfalunkban a szorító fájdalmat. Kellemesnek nem neveznénk, viszont rendkívül hatékony (strandszezon előtt pedig kifejezetten ajánlott). A pad meredekségével együtt a gyakorlatok nehézségi foka is állítható. Hasonlóan egyszerű eszköz a trambulin, más néven gumiasztal. Az 1-3 méter átmérőjű acélkeretben kifeszített speciális gumiból kialakított ugrófelület akár 500 kg-ot is elbír. A gumiasztal használatával elsősorban nem az izmokat lehet fejleszteni (bár a lábak mellett a felsőtest is alaposan kiveszi részét a munkából), hanem a ruganyosságot és az egyensúlyérzéket lehet pozitív irányba befolyásolni. Egy pillanatig sem szabad kétségbe vonni, hogy ez az eszköz komoly sportszer, a profi változat a 2004-es athéni olimpia óta része a programnak.

Az otthoni edzés eredményeképpen szinte kívánni fogod a napi edzést, folyamatos fejlődésed motivációt ad az élethez és számos kedvező élettani hatásán keresztül egészségesebbé válsz:

1. A szívműködés erősödik, javul a vérnyomás, a test vérrel és oxigénnel való ellátottsága.
2. Növekszik a vér térfogata.
3. Javul a tüdőkapacitás, a vér oxigénnel való telítődése és a szén-dioxid leadása.
4. Javul a közérzet, fejlődik az állóképesség.
5. Csökken a test százalékos zsírtartalma.
6. Csökken a feszültség és stresszérzékenység, erősödik az immunrendszer

Ötleteink mozogni vágyóknak

Mozogj legalább heti 3-4 alkalommal, minimum 30-40 percig a kiszámolt célpulzusszámmal (pl. zsírégetés esetén 220-ból az életkor kivonásával megkapott számot megszorozzuk 0,65-tel és 0,75-tel, így megkapjuk a zsírégető célpulzustartomány alsó és felső határát). Ha egy meghatározott edzési célt szeretnél elérni, a teljesítményt fokozatosan, lépésről lépésre szabad emelni. Végezz többféle mozgást! Ha egyféle edzést, egyféle gyakorlatsort végzel minden alkalommal, egy idő után nem fogod érezni a hatást, ez pedig elveheti a kedved a további mozgástól. Ezért, ha mód van rá, egyik nap szobakerékpározzunk, másnap használjuk az elliptikus trénert, a harmadik nap súlyzózzunk, vagy használjuk a futópadot, stb.

Házi súlyzók

A súlyzós gyakorlatoktól sokan idegenkednek, pedig kis dózisban igen hasznosak lehetnek, hiszen segítik az izmok tónusának megtartását, valamint teherbírásukat is megnövelik. Ha nem szeretnél egyből profi súlyokkal munkához látni, érdemes szétnézni otthon. Kiválóan lehet helyettesíteni a súlyzókat például ásványvizes palackokkal. Kezdetben csak félliteressel, később már jöhetnek a nagyobb üvegek. Edzés után pedig máris kéznél van a frissítő ásványvíz 

Szobakerékpár

Biciklizni jó, biciklizni mindenki tud, és nem is lehet elfelejteni, mert az olyan, mint a biciklizés… Na jó, ez így talán egy kicsit sok, de tény, hogy kevés természetesebb és egészségesebb mozgásforma létezik a kerékpározásnál. Télen, nyáron egyaránt nyeregbe lehet pattanni, pláne akkor, ha van otthon egy kiváló szobakerékpár, amely mindig hadra fogható. A legmodernebb gépeken számos funkciót lehet beállítani, beprogramozni, és, mint egy automatizált edző, nemcsak a megtett távolságot, az átlagsebességet, de még a pulzusszámunkat is képes mérni.

Az alkohol edzésre gyakorolt hatásai

Kissé szomjas és éhes is vagy…Miért is ne ihatnál? Tudnod kell azonban, hogy milyen hatással van az alkoholfogyasztás a testedre,regenerációdra és a teljesítményedre

Észrevétlen diéta

Kerültél már összetűzésbe családtagoddal az életmódod kapcsán? Ha igen, érdemes elolvasnod ötleteinket.

Tippek a stagnáló fogyás ellen

Nyugodj meg, ez a folyamat teljesen természetes. A lehető legrosszabb amit tehetsz, ha ilyenkor lazítasz az edzésen, vagy feladod a diétádat.

Lépj új utakra

A testi-lelki feltöltődésen kívül nagyon sokat adhat a sport, s egy idő után, ha már rendszeres futókká váltunk, érdemes elgondolkodni azon, hogyan lehetne jobb, hatékonyabb, gyorsabb a fejlődésünk. Íme néhány tipp!

Utazós diéta

Nyáron, amikor sokan nyaralni mennek, különösen jogos a kérdés, hogy vajon utazás alatt hogyan lehet megoldani a diétát.