Menü

Neveljünk fűszernövényeket

  • Dátum: 2013.03.28., 10:03

Nem kell kert ahhoz, hogy ételeinket friss fűszerekkel tegyük ízesebbé. A balkonládában, vagy a konyha ablakában is nevelhetünk zöldfűszereket.

Fűszernövényeink nagy része mediterrán területekről származik, ezért a legtöbb a napos, meleg, vizes talajt kedveli. A szupermarketekben általában  kaphatunk ilyen növényeket, de jobban tesszük, ha kertészetben tájékozódunk, ott ugyanis tanácsot is kapunk az ültetéshez.Átlagos évben március végén már vethetjük a növényeket, de az idei egyáltalán nem tartozik az átlagosok közé. Áprilisnál előbb szabadba ne vessük el a magokat.

A legnépszerűbb fűszernövények: petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, lestyán, rozmaring, citromfű, snidling, metélőhagyma, majoranna. A fűszernövények termesztése nagyon egyszerű, se sok helyet, se sok energiát nem igényel, arra azonban ügyeljünk, hogy a föld mindig kellően nedves legyen.   A gondoskodást meghálálják, az eredmény kimondottan kielégítő, hiszen 1-2 csipet zöldfűszer miden ételt egyből frissé varázsol.

Fotó:
sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.