Menü

Háztartásunk gyógyító ereje I.

  • Dátum: 2013.04.06., 21:08

Nem is hinnénk, hogy a háztartásunkban milyen sokféle gyógyító fűszert, növényt találunk. Most ezek „mellékhatásait” ismerhetik meg.

Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna természetgyógyász, fitoterapeuta elmondta, a háztartásban használt fűszerek, zöldnövények, zöldségek, gyümölcsök bizony nemcsak finom harapni valók, hanem ízletesebbé teszik étkeinket, és kifejezetten jó hatással vannak a szervezetünkre is.

Itt van például a kömény, amely serkenti az emésztőmirigyek működését, szélhajtó és görcsoldó hatású. Szoptatós anyáknak is ajánlják a tejelválasztás fokozására. Az illóolajat, mely antibiotikus sajátságokkal rendelkezik, szájvizekben és bőrizgató bedörzsölőszerekben alkalmazzák. Gyakran használják fel pálinka és likőr előállításához, s nem utolsósorban fűszerként, ahol különösen a puffasztó ételek, mint a káposztafélék emészthetőségét javítja.

A mák teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A kínaiak már több mint 4000 évvel ezelőtt írtak a fahéjról, az ókori egyiptomiak a balzsamozáshoz használták. Plinius - római író és filozófus - időszámításunk szerint az I. században azt írta, hogy a fahéj tizenötször értékesebb, mint az ugyanolyan súlyú ezüst. A középkorban az orvosok torokgyulladás gyógyítására használták.

Az igazi citrom leve előnyös a betegségek megelőzésében, remekül használható a baktériumos, gombás megbetegedések, az élősködők, a paraziták és férgek ellen. Szabályozza a vérnyomást, jó a depresszió, a csüggedés, a stressz ellen.

A retek legnagyobb értéke a benne lévő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá. A reteknek nagyon jó gyógyhatása van magas ásványi anyag- és vitamin tartalma miatt. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, ne fogyasszanak nagyobb mennyiségben reteklét.

A vizsgálatok szerint a földieper az egyik legerősebb antioxidáns gyümölcs. Különösen hatékony védőhatása idősebb korban a különféle, úgynevezett neurodegeneratív betegségekkel szemben van, mint például az Alzheimer-kór, vagy az érfal szerkezetének oxidációs sérülései. A gyümölcs képes fokozni a szervezetben az A-vitamin előanyagának, a karotinnak a vérszintjét.

Kapcsolódó cikkeink:
Neveljünk fűszernövényeket
Mák: gyógyít és pusztít
Citrom – nem csak C-vitamin

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.