Menü

Paradicsom, paprika fejjel lefelé

  • Dátum: 2013.04.09., 23:58

Kilép az ember a kertbe, s a reggelihez leszakít néhány paprikát, paradicsomot. Ez sokaknak álomnak tűnhet, pedig megvalósítható, ha a lakáshoz erkély is tartozik, vagy éppen van egy kis kert. A megoldást a növények fejjel lefelé való nevelése jelenti.

Vegyünk egy 22 cm átmérőjű műanyag „cserepet”, vagy egy minimum két literes Pet palackot.

A cserép pereménél három lyukat vágjunk, hogy ennél fogva függeszthessük fel. Alján viszont öt centi átmérőjű lyukat vágjunk, ahol a palántát óvatosan átdugjuk fejjel lefelé. A lyukhoz egy filtert teszünk, majd földdel feltöltjük a cserepet.

A PET palackot belülről papírlappal kibéleljük, hogy ne legyen átlátszó, mert a gyökerek nem bírják a fényt;  ráadásul így ha már jobb idő lesz, kitehetjük a napra a palántát, mert a fehér lap miatt nem fog túlmelegedni  sem. A  palack szájához, ha a palántát átjuttattuk azon,  tegyünk egy vékony szivacs darabot is, mert így jobban megtartja a vizet. Ha feltöltöttük földdel, függesszük fel.
A cserépben, illetve palackban való termesztés helytakarékos, kényelmes, s a növényeket kevésbé károsító. Nem támadják meg gyomnövények, csak a rendszeres öntözésről, tápoldatozásról kell gondoskodnunk.

Az állványt, amire a cserepeket, palackokat függesztjük, áthelyezhetjük, hogy minél jobb helyen nevelhessük a paradicsomot, paprikát.

Fotó: sxc.hu

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.