Menü

Háztartásunk gyógyító ereje II.

  • Dátum: 2013.04.10., 20:20

Nem is hinnénk, hogy a háztartásunkban milyen sokféle gyógyító fűszert, növényt találunk. A múlt héten a zöldségekkel, fűszerekkel foglalkoztunk, most a gyümölcsöket vesszük górcső alá. Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna természetgyógyász, fitoterapeuta elmondta, a háztartásban használt fűszerek, zöldnövények, zöldségek, gyümölcsök bizony nemcsak finom harapnivalók, hanem ízletesebbé teszik étkeinket, és kifejezetten jó hatással vannak a szervezetünkre is.

Az őszibaracknak magas az A- és C-vitamin, magnézium- és kalcium, illetve a boron tartalma. A boron emeli a férfi és a női hormon szintet. A vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, főleg, hogy nem szűkölködik szelénben sem, így hormonkiegyenlítőként is segítségünkre lehet, különösen változó korban levő nőknél. Magas niacin (B3 vitamin)-, magnézium-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet.

A cékla egészségre gyakorolt hatásai régóta ismert. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. 
Gyógyhatását - mely nyersen a legnagyobb - a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban, béta-karotinban, niacinban és biotinban. Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot  tartalmaz.

A görögdinnye azon kívül, hogy finom, és kiválóan oltja a szomjat, még számos előnnyel rendelkezik.
Gazdag C-, B6-, B1- és A-vitaminban, magnéziumban. Fogyasztása segít elkerülni olyan gyulladásokat, amelyek közre játszanak az asztma, cukorbetegség, vastagbélrák, ízületi gyulladás, az érben történő zsírlerakódás kialakulásában. Már számos kutatás bizonyította, hogy a C-vitamin és a béta karotin nagy mennyiségű bevitele a szervezetbe csökkenti a szívinfarktus, vastagbélrák kockázatát, csökkenti asztma esetén a légutak görcsét, enyhíti a reumás megbetegedések tüneteit.
A sárgadinnye legfontosabb összetevői a rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz. Nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem. Vitaminok közül elsősorban A-, B1-, B2 -és C-vitamin-tartalma jelentős. Fontos megjegyezni, hogy a sárgadinnye energiatartalma igen csekély, mindössze 39 kcal. Mindemellett magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést. A karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmatikus panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

A diót elsősorban külsőleg lemosásra, borogatásra, felületes gyulladásoknál, a kézen vagy a lábon pedig fokozott izzadás esetén alkalmazták. Belsőleg csak a népi gyógyászat használta elvétve gyomor- és bélhurut kezelésére, valamint vértisztítóként. A szárított héjat pedig gyakran haj- vagy bőrfestékként ismerték. Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására használható, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.

Fotó:
sxc.hu

Sorozatunk előző része:
Háztartásunk gyógyító ereje I.

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.