Menü

Pitypang a kertben és a tányéron

  • Dátum: 2013.04.25., 11:44

A hosszú tél után tegnap már füvet kellett vágni a kertben, részben megelőzésként, hogy a pitypang ne szaporodjon. A gyermekláncfű sárga virágai azonban ma reggel még élénkebben és sűrűbben virítottak. A mérgelődés helyett azonban jobb, ha arra gondolunk, mi mindenre lehet jó a pitypang levele és gyökere.

A gyermekláncfűben lévő   keserűanyagok serkentik az emésztést, így  kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozzák a máj és a vesék aktivitását.

Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás. Gyökere erősíti a májműködést: hasznos a májgyulladás és a sárgaság kezelésére elősegíti az emésztést azáltal, hogy az epe termelését és kiválasztását serkenti: az epekő kialakulásának megakadályozására. A gyökér csökkenti a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat. A levél vízhajtó hatású. A gyermekláncfűből salátát és főzeléket is készíthetünk.

A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat.
Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén. Epekő gyógyítására csak orvosi felügyelet mellett használjuk.

Fotó:
sxc.hu

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.