Menü

Vörös lista készül a veszélyeztetett ökoszisztémákról

  • Dátum: 2013.05.11., 18:26

A kihalással fenyegetett fajok vörös listájának modellje alapján elkészítette a veszélyeztetett ökoszisztémák kritériumrendszerét a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

A PLoS ONE tudományos folyóiratban szerdán ismertetett alapelvek azonosak a természetvédelmi szervezet által a kihalással fenyegetett fajokról összeállított vörös listáéval, amelyet a világszövetség még 1948-ban hozott létre.
A fajok és az ökoszisztémák vörös listája együtt egy jóval átfogóbb képet ad a környezet állapotáról és a biodiverzitásról, mint külön-külön - közölte David Keith, az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem professzora, a tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Az ökoszisztémák vörös listája a biodiverzitás, a fajok élőhelyeinek magas szintjére összpontosít, csakúgy mint azok kölcsönhatásaira és az egymástól való függőségekre, köztük a élelmiszerhálóra. Ezeket a szempontokat nehéz megítélni az egyes fajok helyzetének vörös listás értékelése alapjának - magyarázta Keith.

Az általa vezetett nemzetközi kutatócsoport 20 esettanulmány alapján alakította ki az új vörös lista feltételrendszerét, amely "leltárba veszi" a Föld különböző ökoszisztémáinak egészségi állapotát. A veszélyeztetettség szintjét illetően a listán a következő kategóriák szerepelnek: súlyosan veszélyeztetett, veszélyeztetett, sebezhető és nem fenyegetett.

A vizsgált 20 ökoszisztéma közül a kutatók a legsúlyosabban veszélyeztetettnek találták a Szibériában lévő  Aral-tavat, amelynek vízkészletét leapasztotta egy hatalmas öntözési program, a térséget sújtó szárazságok és környezetszennyezés, a tó ökoszisztémája teljesen összeomlott.

A csoport idén fogja hivatalosan az IUCN vezetése elé terjeszteni az új vörös listát. Az ökoszisztémák helyzetének globális leltára teljesen 2025-re készülhet el.

Forrás: MTI
Fotó: sxc.hu

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.