Diákoknak szól a „Parlagfű kisokos”
- Dátum: 2013.05.25., 11:29
Magyarország Európa egyik parlagfűvel leginkább fertőzött országa. A becslések szerint hazánkban már minden ötödik ember parlagfűvel összefüggésbe hozott allergiás, illetve minden nyolcadik asztmás megbetegedésben szenved, számuk évről évre növekszik.
A parlagfű okozta, egészséggel összefüggő kár nagyságát szakértők 7 milliárd forintra becsülik. A parlagfű-allergia néhány évtized alatt hazánk népbetegségévé vált. Az egyre romló helyzet tartós megoldása csak a súlyosan allergén gyomnövény drasztikus visszaszorítása, irtása lehet.
Mindent a legjobb a gyermekkorban megismertetni, megtanítani, így a parlagfű okozta bajokról is jó, ha minél előbb tudnak a gyerekek. Ezért is készített kisiskolásoknak ismeretterjesztő kiadványt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), amelyben a gyerekek az életkoruknak megfelelő, játékos formában kapnak információt a parlagfűről és az ellene való védekezésről. A NÉBIH a foglalkoztató füzetet a tanév végéig valamennyi iskolába eljuttatja.
A „Parlagfű kisokos” című ingyenes kiadvány, rövid történet keretében ismerteti meg a 8-10 éves korosztályt a jelenleg hazánkban legelterjedtebb és legfőbb allergén gyomnövénnyel. Bemutatja a növény fejlődését, elterjedését, az általa okozott pollenallergia tüneteit, valamint arra is rámutat, ki, mit tehet a gyom további szaporodásának és virágzásának megakadályozása érdekében. A színes kis füzet emellett több, a gyerekek által kedvelt feladattípussal segíti a gyomokkal, főképpen a parlagfűvel való ismerkedést: színezéssel, keresztrejtvénnyel, kakukktojás keresővel, betűrendezővel, útkeresővel, mozaikképpel, betűvadászattal, szókeresővel, matricaragasztással. A vidám kis történet főszereplői gyerekek, akik végigkísérik a 3-4. osztályos tanulókat a feladatokon.
Az ismeretterjesztésre, a tájékoztatásra, szemléletformálásra, vagyis a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt parlagfű elleni, tavaly elfogadott akcióterv. A terv részeként a parlagfű elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
A munkahelyi viszályoktól a jobb csapatmunkáig – a konfliktuskezelés művészete

A munkahelyi konfliktusok a legtöbb munkahelyen előfordulnak, hiszen emberek dolgoznak együtt, különböző személyiséggel, célokkal és kommunikációs stílussal. A konfliktus önmagában nem feltétlenül negatív – ha jól kezeljük.
Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?
Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.
Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.