Menü

Ezt próbál ki – tájfutás

  • Dátum: 2013.06.28., 13:48

Annak ellenére, hogy hazánkban régóta komoly hagyományai vannak, még csak most kezd el érződni az a jellege, ami például a skandináv országokban már jó ideje tapasztalható. A tájfutás igaz családi, szabadidős sport.

Észak- és Nyugat-Európában még a kisebb versenyeken több százan indulnak, és a létszám a legtöbb esetben azért nagy, mert – gyerekektől a nagyszülőkig - komplett családok állnak rajthoz.  Ez azért alakult ki, mert a tájfutás amellett, hogy jó sport, remek szórakozás, ráadásul növeli a természetben, a tiszta levegőn töltött idő nagyságát.

A tájfutásnak ma már rengeteg fajtája, módozata a létezik, de a lényegben nincs eltérés: futni kell és jól tájékozódni. Az ellenőrző pontok közötti útvonalat a versenyző választja ki, tehát a taktikának is nagy szerepe van.

A sportág a skandináv országokból ered, ahol már több mint száz éve űzik. Hazánkban is gyorsan népszerűvé vált, Monspart Sarolta és Oláh Katalin személyében világbajnokokat is adtunk. Magyarországon is rendeztek világbajnokságot, 1983-ban Zalaegerszeg, 2009-ben Miskolc adott otthont az eseménynek.

A tájfutó szezonban, kora tavasztól késő őszig, rengeteg kisebb nagyobb verseny van. A fiatalok és az idősek is szívesen űzik akár rövid, akár hosszútávon, egyéni, váltó, vagy csapatviadal keretében. A létszám hazánkban is növekszik, ám tömegesnek még nem mondható, jellemző, hogy egyelőre megmaradt egy szűkebb réteg sportjának.

Azoknak, akik még nem ismerik közelebbről, tehát számos remek lehetőségük akad a kipróbálásra. A legnagyobb hazai megmérettetésnek, a Hungária-kupának idén Veszprém ad otthont. Az augusztusi eseményen az amatőrök is kipróbálhatják magukat, azoknak, akik nem húznak tájfutó ruhát pedig számos szórakoztató, játékos program áll majd rendelkezésükre.

Fotó:
sxc.hu

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.