Menü

11 nyertes a 10 éves K&H gyógyvarázs pályázatán

  • Dátum: 2013.07.25., 18:10

A K&H gyógyvarázs program 2013-ban ünnepli 10 éves fennállását. Idén a zsűri 11 intézményt választott ki a 20 millió forintos pályázati támogatásra, amely 12 000 beteg gyermek gyorsabb gyógyulását segíti.

A jubileum alkalmából a K&H további 5 millió forint értékű különdíjat is felajánlott, amely májtranszplantációra váró csecsemők életének megmentésében segíthet. A K&H gyógyvarázs az elmúlt 10 évben összesen 257 intézményt juttatott hozzá több mint 476 millió forint értékű műszertámogatáshoz.

"A K&H Csoport társadalmi felelősségvállalásának részeként immár egy évtizede kiemelt figyelemmel kezeljük a gyermekegészségügyet, amellyel hozzá kívánunk járulni, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek. Idén 10. alkalommal hirdettük meg a K&H gyógyvarázs országos pályázatot, amelyre 89 intézmény küldte el jelentkezését. Ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a 11 nyertes – 1 budapesti és 10 vidéki – gyermek-egészségügyi intézményt és mentőállomást. Közülük öten idén kaptak először támogatást a program keretében” – mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója. „A díjazottak összesen 20 millió forint értékű támogatásban részesülnek, az ebből vásárolt eszközökkel, berendezésekkel 12 000 beteg gyermek pontosabb diagnosztizálásához, gyorsabb gyógyulásához, kezelési körülményeinek javításához járulhatunk hozzá.”

„A 2013-as pályázati évben a halmozottan sérült gyermekeket ellátó és segítő, valamint gyermekfogászati ellátást nyújtó intézmények pályázatai részesültek kiemelt figyelemben az elbírálás során” – mondta Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja. „A nyertes pályázók közül két intézmény működik a gyermekfogászat területén, míg szintén ketten foglalkoznak halmozottan sérült gyermekekkel. A nyertesek között 5 mentőállomás is található, az ország öt különböző régiójából.”

A jubileum alkalmából a K&H további 5 millió forint értékű különdíjat is felajánlott. A támogatást a K&H gyógyvarázs zsűrijének döntése alapján a Májbeteg Gyermekekért Alapítvány kapta, amely májtranszplantációra szoruló csecsemők és családjai számára nyújt segítséget.

„Mindenhol szükség van segítségre, de a különdíj kapcsán olyan területet kerestünk, amely támogatás nélkül nem képes működni. A májtranszplantációra váró gyerekek műtétjét külföldön végzik, felkészítésük, gyógyításuk és utógondozásuk óriási teher a család számára, amelyet sok esetben nem is tudnak finanszírozni. A Májbeteg Gyermekekért Alapítvány támogatásával hozzájárulunk ahhoz, hogy életeket mentsünk meg” – fűzte hozzá Scheerlinck.

„A gyermekek májtranszplantációja a magyar egészségügy egyik nagy kihívása – jelenleg hazánkban csak a felnőttek, és a nagyobb gyerekek kezelése megoldott. Ugyanakkor évente 6-8 csecsemő élete azon múlik, hogy a kizárólag külföldön elvégezhető transzplantációra kapnak-e esélyt. Tudjuk, hogy ez a heroikus beavatkozás nagy terhet ró a családokra, különösen akkor, amikor a donor a szülőpár egyike. Ez az esetek 80%-a. Hozzájárulásunkkal azt szeretnénk elérni, hogy anyagi problémák miatt egy csecsemő se essen el az életmentő májátültetés lehetőségétől” – mondta el Szőnyi László, Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinikájának docense, a Májbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A K&H gyógyvarázs programot a K&H azért indította, hogy segítségével műszerbeszerzési lehetőséghez juttassa az ország gyermek-egészségügyi intézményeit, és így az orvosok pontos diagnosztika segítségével tudják meghozni okos döntéseiket. Az elmúlt évek során a program folyamatosan bővült; az országos pályázat mellett egyre több forrásból támogatta a K&H gyógyvarázs a kórházakat, mentőállomásokat, rendelőintézeteket. Ennek eredményeként az elmúlt 10 évben összesen 257 intézményt juttatott hozzá több mint 476 millió forint értékű műszertámogatáshoz.

Forrás, fotó:
WELL PR Ügynökség

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.