Menü

A méhpusztulás problémája

  • Dátum: 2013.07.26., 12:51

A Greenpeace környezetvédő szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett a méhek védelmében. Megdöbbentő tények igazolják a Greenpeace igazát: a méhpusztulás az emberiséget is veszélyezteti, így jól felfogott érdekünk, hogy megvédjük ezeket a rovarokat.

A méhészek az 1990-es évek végétől panaszkodnak a méhcsaládok rejtélyes és hirtelen eltűnésére, megmagyarázhatatlan pusztulásukra. Ez azért is nagyon aggasztó, mert a méhek nemcsak mézet állítanak elő, hanem a mezőgazdaságban is kulcsszerepet játszanak virágbeporzó tevékenységükkel.
Albert Einstein legendássá vált mondása szerint, ha a méhek kihalnak, az emberiségnek sincs több ideje a Földön négy évnél.

A Greenpeace az elmúlt fél évben éppen ezért komoly kampányba kezdett a méhek védelmében, s ezalatt sikerült elérnie, hogy a beazonosított hét méhgyilkos vegyszerből négyet már be is tiltottak.

A szervezet nyilatkozata szerint „a méhek egészen biztosan csak akkor lélegezhetnek fel, ha nagyon sokan és elszántan akarjuk, hogy a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés ne méhekre és más élőlényekre mérgező szerekkel és technológiákkal történjen. Az ilyen mérgeket nem használó modern ökológia gazdálkodásra nagyobb szükség van, mint bármikor!”

A dongók és más vadméhek, valamint a lepkék, a darazsak és a legyek egyaránt fontos szerepet játszanak a beporzásban. A rovarok beporzó tevékenysége az általunk fogyasztott élelmiszerek egyharmadának előállításához szükséges. Például a méhek nélkül nem tudnánk cukkinit, barackot, mandulát, koriandert fogyasztani, s a repceolaj előállítása sem lenne kivitelezhető. Ami azt jelenti, a virágbeporzók eltűnése élelmiszer-termelési katasztrófához vezetne.

A Greenpeace arról is beszámol, hogy a méhekre milyen komoly veszélyt jelentenek a mezőgazdaságban alkalmazott rovarirtó szerek. Akad, amelyik csak legyengíti őket, de olyat is használnak, amelyik kis mennyiségben azonnal végez velük. Ezt a vegyszert neonikotinoidnak hívják.

A világszerte tapasztalható méhpusztulásnak persze más okai is vannak. A klímaváltozás, bizonyos élősködők szaporodása és a nagyüzemi mezőgazdaság terjedése.

A Greenpeace akciótervet készített a méhek és egyb nektárgyűjtő rovarok védelmében. Szerencsére az Európai Unió is meghallgatta és egyet értett a szervezet törekvéseivel. Még április végén az Európai Bizottság betiltotta azt a három rovarirtót, amely bizonyítottan káros a méhekre. A fent említett neonikotinoidokat korábban már Franciaország, Olaszország, Szlovénia és Németország is betiltotta, és ez a lépés semmilyen jelentős negatív hatást nem gyakorolt a termelésre, ráadásul valamelyest javította a méhek egészségi állapotát.

Ez azonban ég kevés, mert a listán hét vegyszer szerepel. A méhek életben maradásához pedig szükség van a termőterületek biológiai sokféleségének fokozására is, de a vetésforgó is egy méhbarát ötlet a gazdálkodásra.

Forrás:
greenpeace

Fotó:
sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.