Menü

Ezt próbáld ki – floorball

  • Dátum: 2013.07.28., 18:42

Viszonylag fiatal sportág, hiszen szabályait alig több mint harminc éve rögzítették. Érdekesség, hogy két ország is magáénak tekinti feltalálását, az Egyesült Államok és Svédország közül utóbbi az eredményesebb.

A floorball kívülről, kicsit felszínesen nézve olyan, mint a jégkorong. Ütővel játsszák, egyszerre öt mezőnyjátékos és egy kapus lehet a pályán (a kapusnál nincs ütő), egy meccs 3x20 perces. A legfőbb különbség természetesen maga a játéktér, amely a floorballban parketta, vagy egyéb műanyag borítású (általában kézilabdapályán játsszák), a mérete 40x20 méter, és a játékteret egy 50 centiméter magas palánk fogja körbe. Korong helyett labda van és még egy fontos különbség: a játék kevésbé kemény, agresszív, és ezáltal sérülésveszélyes, mint a hokiban. Utóbbi miatt űzi ezt a sportágat például sok gyerek.

A floorban szépen fokozatosan terjeszkedő sportág. Ma már a világ számos országában jelen van, Magyarországon is egyre többen választják. Népszerűsége Skandináviában a legnagyobb, ezt a nemzetköz eredmények is jól mutatják. Az eddig megrendezett 17 női és férfi világbajnokságból mindössze négyet nem az aktuális svéd válogatott nyert, azokon viszont mind a finn nemzeti csapat volt a győztes. A következő, idén decemberben megrendezendő női vébén a magyar válogatott is szerepel.

A legtöbb teremsportághoz hasonlóan a floorball is rendkívül jó állóképességet igényel. A játékosok mozgása nagyon intenzív, viszont az erő és a sebesség nem minden, a taktika is komoly szerepet kap. A különböző játékelemeket csak összehangoltan lehet tökéletesen végrehajtani. Mivel viszonylag kevés a fizikai kontaktus, ezzel a játékmegszakítás, a meccs gyors, élvezetes, látványos és a pályán lévőknek természetesen igencsak megterhelő.

Fotó:
floorballplanet.com

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.