Menü

Ezt próbál ki! – hegymászás

  • Dátum: 2013.08.04., 10:08

Nem könnyen elérhető és űzhető sport, ennek ellenére egyre szélesebb rétegekben terjed el. A legmagasabb szinten az emberi teljesítőképesség határait feszegeti, és emiatt eléggé megosztja a véleményeket.

Ma Magyarországon – elsősorban a Himalájában történt halálesetek miatt – eléggé megoszlóak a vélemények a hegymászással kapcsolatban, ugyanakkor a Mount Everest, vagy más hatalmas hegyek meghódítása voltaképpen „csak” a jéghegy csúcsa. A hegymászás sport ennél sokkal összetettebb és változatosabb.

A hegymászás a laza szabadidős tevékenységtől a kőkemény profi sportig rengeteg mindent takar. Egyvalami azonban közös: a hódítás szenvedélye. Az ember azért kezdett el hegyet mászni (és most is azért mászik), mert meg akarta hódítani, le akarta győzni azt. Nemcsak a lejtőt és a sziklát, hanem azokon keresztül önmagát is. Az első hegymászókat ezek mellett a kíváncsiság, a felfedezés öröme és dicsősége is hajtotta.

A sportnak több fajtája van, amelyek közül a legismertebb a magashegyi hegymászás. A hegymászáshoz speciális felszerelésre van szükség, ezét drága sportnak számít. A költségeket ráadásul az utazás is növeli. A kezdők természetesen szakember segítségével, útmutatásával fokozatosan mozoghatnak előre, fölfele. Minél erősebb a szint, annál komolyabb fizikai felkészültségre van szükség és azt azért ki kell emelni, hogy egy alapvető állóképesség minimális elvárás. Ez nem a tériszonyosok sportja és az oxigénhiányt is meg kell szokni.

Mindezzel együtt a hódítás élménye, a panoráma, saját határaink kiszélesítése akkora élményt tud adni, amekkora csak nagyon kevés más sportágban van.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.