Menü

Indián nyár- Időskori szerelem

  • Dátum: 2013.08.31., 21:06

A közismert magyar dal is megfogalmazta már, hogy nemcsak a 20 éveseké a világ. A különböző életciklusoknak megvan a maga feladata és szerepe, de ez nem jelenti, hogy egyik értékesebb, mint a másik.

Pedig az emberi természet sajátossága, hogy hajlamos minden jót a fiatalsághoz társítani, míg az öregség kapcsán csupa negatív gondolat jut eszünkbe. Az élvezet, a szenvedély és a szerelem fogalmait abszolút a fiatalok privilégiumaként kezeljük, értelmezzük.

Pedig a mai világban egyre gyakoribb az időskori társkeresés jelensége is. Ezzel együtt talán egyre empatikusabbak is vagyunk, és megértjük, hogy a kötődés és a szerelem olyan alapvető emberi szükséglet, amely javítja az élet minőségét. Ezek után, milyen jogon lehetne életkor szerint behatárolni, kinek van joga ezeknek az alapvető emberi érzéseknek a megéléséhez.

 

A pszichológusok szerint a hormonvesztés ellenére idősebb korban is beszélhetünk szerelemről. Mivel az emberi lélek sokkal bonyolultabb annál, hogy pusztán biokémiai folyamatokkal magyarázzuk. A szakemberek nemcsak azt mondják, hogy teljes joggal beszélhetünk időskori szerelemről, hanem azt is hangsúlyozzák, hogy nincs is nagy különbség a fiatal korban megélt szerelmi érzésekhez képest.

Egyesek szerint az időskori szerelem inkább egy mélyebb barátsághoz hasonlít. Nem szabad összetéveszteni a szerelmi tébollyal, ami abból táplálkozik, hogy valaki pánikszerűen nem tudja feldolgozni a kor előre haladását, és a szerepek változását. Egy biztos, a szerelmi kötődés az élet minőségét növeli, fizikai és mentális egészség megőrzésében egyaránt szerepe van. Ebből kifolyólag helytelen lenne életkori határokat szabni, és meghatározni, hogy melyik korban illő és melyikben nem szerelmi érzéseket táplálni párunk iránt.

Fotó:
pixabay.com

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!