Menü

Három tévhit a párválasztással kapcsolatban

  • Dátum: 2013.09.04., 15:21

A párkapcsolat kifejezetten olyan területe az életnek, amellyel kapcsolatban rengeteg közhely, feltételezés és tévhit él bennünk. Biztosan van mindenki környezetében egy laikus „párkapcsolati szakértő”, aki lelkesen hangoztatja ezeket a tévhiteket.

Tipikus szentimentális elképzelés a párválasztással kapcsolatban, hogy a biológiai folyamatok szerepét teljes mértékben háttérbe szorítjuk, és azt gondoljuk, hogy az evolúciós örökség csak az állatvilágra korlátozódik. Pedig azt már régóta bizonyítják különböző pszichológiai vizsgálatok, hogy például a nők szexuális viselkedése a havi ciklus függvényében változik. A peteérést követően, a termékeny időszakban a nők hajlamosabbak vonzóbbnak ítélni a kifejezetten férfias vonásokat mutató, domináns férfiakat. Vagyis a biológiai folyamatok szerepét sem szabad elhanyagolni a párválasztási kérdésekben.

A második általunk felvetett tévhit az a masszívan élő meggyőződés, mely szerint az ellentétek vonzzák egymást. Nem arról van szó, hogy nem lehet előnyös, amikor két különböző személyiségű ember kiegészítve egymást alkotnak egy komplex egészet az élet különböző területein. Ugyanakkor a kutatások azt igazolják, hogy a „hasonló hasonlót vonz” elv jobban érvényesül a gyakorlatban. És a személyiség jegyek hasonlósága növeli a házasság stabilitását. Jó példa erre a következő jelenség is. Általában „diploma házasodik diplomával”, vagyis többségében az emberek önmagukhoz hasonló végzettségű párt választanak. Egy magyar vizsgálatban pedig azt is kimutatták, hogy a hasonló iskolai végzettségűek boldogabbnak ítélik meg a házasságukat, és tovább maradnak együtt, mint a végzettség szerint nem- homogén párok.

Az a hit sem érvényes a valóságban, hogy a férfiak a vékony nőket választják. Valójában a férfiak többnyire a közepesen vékony, vagy enyhén telt nőket részesítik előnyben a szuper vékonyakkal szemben, főleg a párválasztásnál. Ennek evolúciós oka is van, a túl sovány nők ugyanis veszélyeztetik a szaporodást. A női szervezetben zajló hormonális folyamatok következtében, főként csípőre és combra rakodó zsírpárnáknak fontos funkciója van. Ez mintegy felkészíti a szervezetet a terhességgel és az anyasággal járó fokozott energiavesztésre.  Így lehet az, hogy a férfiak párválasztásánál nem mindig egyértelműen az éppen uralkodó ízlés és divathullám „mondja ki az utolsó szót”.

Fotó:
pixabay.com

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!