Menü

A két legjobb tea nők számára: palástű és cickafark

A rendszertelen menstruáció, az alhasi görcsök, és egyéb kellemetlen panaszok számtalan nő életét keseríthetik meg. Ha ezekkel a problémáinkkal rögtön orvoshoz fordulunk, nagy valószínűséggel hormonális gyógyszeres kezelést kapunk. „1-1 doboz gyógyszer, és megszűnik a probléma” – mondják a szakemberek. De mi van, ha nem szedhetünk ilyesmit, vagy szimplán csak nem akarjuk hormonokkal terhelni szervezetünket?

Ilyenkor remek alternatíva lehet a gyógyteák fogyasztása. Kifejezetten a leggyakoribb női bajokra nagyon jó a palástfű illetve a cickafark tea, akár együtt, akár külön- külön.

A palástfű tea

- Menstruáció rendszertelensége esetén fogyasszuk kúraszerűen, naponta 1-2 csészével. Beállítja a ciklust, szabályozza azt.

- Enyhíti a görcsöket, alhasi fájdalmakat.

- Ha babát szeretnénk, akkor is ihatjuk. Erősíti a méhet, javítja a termékenységet. A ciklus 1. felében a peteérést, a 2.-ban a beágyazódást segíti.

- Terhesség alatt történő fogyasztása csökkenti a vetélés, koraszülés kockázatát.

- Mérsékli a PMS tüneteket: mellfeszülés, hasfájás stb.

- Javítja a méh vérellátását, megszünteti a kismedencei gyulladásokat.

- Egyéb nőgyógyászati problémák esetén is hatásos pl. a méhnyak gyulladásakor.

- Ezeken kívül nagyon jó még gyomor-és bélhurut esetén, hasmenésre, emésztési panaszokra, javítja a vénás keringési elégtelenséget, vízhajtó, szíverősítő hatású.

- Külsőleg alkalmazva ülőfürdőként használható, illetve összehúzó hatása miatt foghúzás után, fogínygyulladáskor szájöblögetésre is alkalmas.

Tipp: Szálas verziót használjunk, leforrázás után 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Keverhetjük dióval, kakukkfűvel, pásztortáskával, cickafark teával.

Maximum napi 2x lehet fogyasztani, ennél nagyobb mértékben károsíthatja a májat!

 A cickafark(fű) tea

- Hatását tekintve sokban hasonlít a palástfűhöz. Leginkább görcsoldóként tartják számon, de ugyanúgy pozitívan hat a rendszertelenségre.

- Elősegíti a tüszőérést, szabályozza a ciklust.

- Enyhíti mind a menstruációs, mind az egyéb hasi fájdalmakat, görcsöket – epegörcs, gyomorgörcs esetén is kifejezetten ajánlott.

- Nőgyógyászati problémákra, gyulladásokra szintén hatásos.

- Nyugtató hatású, segíthet az elalvásban.

- Klimax idején mérsékli a kellemetlen tüneteket.

- Vértisztító, vérképző hatású.

- Gyakran alkalmazzák hólyaghurut, felfázás idején. Ilyenkor napi 2 tea javasolt, és ezzel egyidejűleg ülőfürdőt is készítsünk a növényből!

- A legújabb kutatások szerint rendszeres fogyasztása diabétesz- és tumorellenes hatású.

Tipp: 
Aki szereti a természetes megoldásokat, mindenképpen tegyen velük egy próbát! Legkönnyebben gyógynövényboltokban juthatunk hozzájuk (főleg a palástfűhöz), de egyes drogériák polcain is megtalálhatóak. Sokkal kevesebb mellékhatással, és nem mellesleg jóval kedvezőbb áron segíthetnek problémáinkon, mint a gyógyszerek. Ízük sem kellemetlen, szükség esetén mézzel édesíthető. A gyógyteákat langyosan a legjobb fogyasztani! Akár magunkkal is vihetjük, és napközben is kortyolgathatjuk.

Forrás:
Bors Tímea, www.eharmonia.hu

Fotó:
pixabay.com

Gyógyszerszedés és mellékhatások

„A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét” – halljuk naponta többször is a reklámokban. Vajon valóban tisztában vagyunk azzal, hogy a gyógyszereknek mellékhatásaik is vannak?

Mindent a narkolepsziáról

A narkolepszia a központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége. Olyanúgy az alvást, mint az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar, ami elsősorban az alvás-ébrenlét ritmusát érinti, s amelynek lényege az alvás (álom fázis) ismétlődő betörése az éber állapotba. Hátterében az alvás-ébrenlét ciklust meghatározó kémiai folyamatok zavara áll.

Jobb oldali mellkasi fájdalom okai

A szívproblémák kapcsán szinte mindenkinek a bal oldali szorítás és mellkasi fájdalom jut eszébe, ezért érdemes áttekinteni, mi minden miatt jelentkezhet a jobb oldalon a fájdalom.A spirituális emberek főbb jellemzői

Ha valaki elindul a spiritualitás útján számos dolog változik meg az életében, újabb szemléletekre tesz szert, nyitottabb lesz és megnyílik előtte a világ.

Bőrünk védelme

A téli időjárás és a sűrű igénybevétel megviseli a bőrünket, és ez olykor az állapotán is keményen meglátszik. Ugyanakkor egy kis odafigyeléssel nagyon is sokat tehetünk a helyreállításáért.