Menü

A nyolc hónapos baba

A nyolc hónapos babákat röviden úgy jellemezhetnénk: eleven kis kommandósok, akik a lakás minden szegletével megismerkednének, még akkor is, ha ez egyáltalán nem biztonságos.

A nyolc hónapos csemeték többsége ekkora már stabilan ül, akár órák hosszat is. Képesek hason fekvésből is feltornázni magukat ülő pozícióba. Továbbra is a kedvenc mozgásformájuk a kúszás, mászás, s ezt egyre tökéletesebben kivitelezik. Néhányan már próbálkoznak a felállással is, ha például képesek jól megkapaszkodni a kiságy rácsaiba, akkor előbb-utóbb felhúzzák magukat. Mivel most már bárhová eljut, ezért különösen vigyázzunk rá. Ha számunkra nem tetsző helyre telepszik, vagy olyan helyen matat, ami a testi épségét veszélyezteti, erélyesen szóljunk rá és vigyük máshová. Még véletlenül se vágjunk a kezére, vagy kiabáljunk rá, egyszerűen a hangnemmel éreztessük, hogy ezt most nem szabad.

Azt is észrevehetjük, hogy egyre ügyesebben használja a hüvelyk- és mutatóujját csippentésre, valami felszedésére. Néhányan már tudnak tapsolni, vagy integetni, de akkor se keseredjünk el, ha a mi gyermekünk ezeket még nem tudja, hiszen mindenki másképp fejlődik.

Továbbra is alaposan feltérképez, megvizsgál mindent és ha lehetősége adódik rá, akkor az adott tárgyat a szájába is veszi.

Imádja a tükröket, a tükörképét, s ez egy jó móka, játék lehet számára.

Már céltudatosság, szándékosság figyelhető meg a mozdulataiban, tetteiben, nem esetleges a mozgása, ha kinéz valamit magának, akkor megszerzi. Néhány csemetében már felébredhet az igazi öntudat is, ami leginkább akkor nyilvánul meg, ha megpróbáljuk megfosztani játékától.

Továbbra is kétszer alszik napközben, egyet délelőtt, egyet pedig délután.

Egyre több étel kerülhet bevezetésre, most már adhatunk neki tejtermékeket, túrót, kevéske joghurtot, de a tehéntejet továbbra is kerüljük.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.