Menü

Nagyon korai bölcsődei gondozás- Káros vagy nem?

Egyre elterjedtebb tendencia, hogy a szülők a csecsemőjüket akár egyéves kora előtt mások gondozására bízzák. A jelenség következményeiről pedig fejlődéskutatók vitáznak, vajon káros e, a gyerek fejlődésére nézve a nagyon korai bölcsődei gondozás.

Ma már közismert folyamat, hogy igen dinamikusan emelkedik a nők aránya a munkaerőpiacon, egyre szükségesebb, hogy mindkét szülő teljes munkaidőben dolgozzon. Ezen kívül pedig egyre több az egyszülős háztartás is. Mindezek következtében megnő a bölcsődei gondozás iránti igény, és felvetődik az a dilemma is, hogy lehetnek e káros következményei annak, amikor egy gyermeket első életévében hosszabb időn át (heti 20 óránál több ideig) nem az elsődleges gondozója (például anya) neveli.

Amerikában ez a kérdéskör már régóta aktuálissá vált, de például hazánkban is megfigyelhetőek hasonló tendenciák, amelyek nálunk is hasonló problémákat vetnek fel. Van a szakemberek között olyan, aki csak nagyon kicsi kockázatról beszél, főleg ha jó minőségű bölcsődei gondozásról van szó. Mások szerint azonban, azok a csecsemők, akiket egyéves koruk előtt már bölcsődébe adnak, bizonytalan kötődést mutatnak idegen helyzetekben, és gyakran agresszívabbak is kortársaikkal.

Amerikában még jóval korábban egy vizsgálatsorozatot indítottak, annak érdekében, hogy felmérjék egyrészt a bölcsődék minőségét, másrészt pedig hatásrendszerét a gyermek későbbi fejlődésére nézve. A gyenge minőségű bölcsődei gondozások esetében (melyeket például a következő negatív tulajdonságok jellemeztek: képzetlen gondozók, nagy fluktuáció, túl sok gyermek kevés szakember), igen rossz hatásról számoltak be az eredmények a gyerekek fejlődésére nézve. Ugyanakkor árnyalja a képet az a tény, hogy a gyenge minőségű bölcsődék hatásai leginkább akkor negatívak, ha egyéb kockázati tényezők nehezítik a helyzetet. Vagyis például olyan esetben, amikor a családi háttér eleve hátrányos helyzetű.

Egyértelműen nem jelenhető ki, hogy a nagyon korai bölcsődei gondozás mindenképpen káros hatású a gyermek fejlődésére nézve. Ugyanakkor tudjuk azt, hogy milyen fontos az anya- gyermek kapcsolat, korai kötődési minta a későbbi fejlődésre nézve. Ha mérlegelnünk kell, akkor azt mindig egy adott helyzetben tesszük, ami tele van egyedi, sajátos tényezőkkel. Nem dönthet senki sem helyettünk, ahogyan nem vállalja más a következményeket sem.

Fotó:
sxc.hu

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.