Menü

Gyógyvizeink - Török kori csobbanás

Létezik egy fürdő a fővárosban, amelynek hangulata leírhatatlan. Medencéiben elmerülni olyan, mintha időutazást tennénk a középkori Magyarországra. A gyógyító víz erejét annak érdemes kipróbálni a Király fürdőben, aki valami igazán egyedire, különleges élményre vágyik.

A Király fürdő igen különleges gyógyfürdő. Még a török korban, a XVI. század közepén, 1565-ben kezdték el építeni, Arszlán budai pasa parancsára. A fürdőt utóda Szokoli Musztafa fejezte be. Már akkor sem és most sincs melegvíz bázisa, a gyógyvizet a közeli Lukács-fürdő környékéről nyerik és szállítják el ide a mai napig is. A törökök Buda elfoglalása után egyébként azért építették ezt, hogy a várfalon belül is biztosítva legyen a fürdés lehetősége.

Már Buda visszafoglalása után, a XVIII. század legvégén, 1796-ban a König család tulajdona lett _ innen a neve is, magyarosítva, Király-fürdő. Ez a család aztán teljesen újjáépíttette, de úgy, hogy az eredetit ötvözték az újjal és így egy fantasztikus hangulatú fürdő jött létre. Sajnos a II. világháborúban teljesen megsemmisült az épület, s csak 1950-ben tudták helyrehozni.

A négy gyógy-, egy merülőmedencével, és jakuzzival rendelkező fürdő vize nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, amelynek a fluoridion tartalma is jelentős.

Főleg a gerincdeformációtól, porckorongsérvtől, idült és félheveny ízületi gyulladástól, valamint az ízületek degeneratív betegségeitől szenvedőknek ajánlják a Király-fürdő vizét. Azok, akik idegzsábától, a csontrendszer mészhiányos állapotától kínlódnak szintén javulást várhatnak kúraszerű alkalmazásával. A sérülés, műtétek, operációk utáni állapotokból is könnyebben felépülhetünk a hévíz segítségével.

Fotó:
termalfurdo.net

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.