Területszelektált kávék nem csak borkedvelőknek
- Dátum: 2013.10.24., 13:22
A borkedvelők számára már ismert, mennyire meghatározóak a borokra nézve a termőhelyi adottságok, a talaj, a klíma vagy a fajta kiválasztása. A Douwe Egberts Omnia most hasonló területszelekció alapján kiválasztott – single origin – szemes kávékat mutatott be és négy hazai borászattal közösen a kávé- és borkultúra elmélyítésén dolgozik.
Az Omnia és a négy testvérbirtoknak felkért borászat – a Laposa Birtok, a Hernyák Birtok, Dúzsi Tamás Pincészete és a Szent Tamás Pincészet – közös célja, hogy a fogyasztók tudatosan válasszák a minőségi termékeket, megismerjék és elismerjék a helyi adottságokat visszaadó, egyedi illat- és ízjegyeket mutató kávékat és borokat. „Amikor egy hazai pincészet eredetvédett, vagy akár dűlőszelektált borait kóstoljuk, biztosak lehetünk a minőségben. A most boltokba kerülő Omnia Reserve család jó apropó arra, hogy ezúttal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a különleges értékeket képviselő kávé termőhelyek hasonlóan kiemelkedő minőséget, sokszínűséget és egyedi karakterű kávékat adnak” – mondta el Szántó Gábor, a Douwe Egberts marketing igazgatója.
„Örömmel kezdtünk párbeszédet a borászokkal, hiszen számos párhuzam fedezhető fel a minőségi borok és területszelektált kávék között” – tette hozzá Gávris Iván, a Douwe Egberts szakértője a DiVino borbárban tartott kóstolón. A talaj és az éghajlat (a csapadék, napsütés, szél) mellett a szőlő- és kávéművelésben is a kézimunka, az igényes, kíméletes feldolgozás vagy akár a helyi hagyományok is meghatározóak lehetnek a végeredményre nézve. Például a fajta kiválasztása, a szüreti időpont megválasztása, a válogatott alapanyag – a szemek épsége, érettsége – egyaránt fontosak. Egyes technológiai lépéseknél, a fermentáció (erjedés) vagy tisztítás során is oda kell figyelni a részletekre, mert ezek a kávé- vagy bor stílusára is közvetlenül hatással vannak. Ahogyan az sem mindegy, milyen hőfokon, milyen pohárból kóstoljuk a bort és a kávét, hogy teljes lehessen az élmény.
Az Omnia Reserve single origin kávécsalád különlegessége, hogy André Hoikins, nemzetközi vezető kávészakértő a világ elismert kávétermelő régióiból, speciálisan a magyar piacra válogatta ki a területeket és birtokokat.
A hazai testvérbirtokok kiválasztásánál pedig a két távoli termőhely közötti párhuzam megtalálása volt a fő szempont.
A badacsonyi Laposa Birtok borainál az egyediség titka a vulkanikus tanúhegyekben van, amelyek megadják a jól felismerhető ásványosságot és izgalmas savakat. Hasonlóan össze nem téveszthető kávét termelnek az Acatenango-völgy családi birtokai is, ahol szintén a vulkánok adják meg a bourbon arabica kávék jellegzetes aromáit.
„Az etyeki Öreghegyen szinte mindig fúj a szél, ami egy fülledt, esős nap után szinte gyógyír a szőlő számára, megszárítja a szőlőszemeket és ezzel segít egészségük megőrzésében” – vallja Hernyák Tomi. A világhírű indiai Malabar partvidéken pedig a feldolgozás során is különleges szerep jut a szélnek, amellyel a kent arabica kávébabokat szárítják.
A szekszárdi borvidéken a lejtők dél-keleti kitettsége, a talajszerkezet és a viszonylag alacsony csapadék miatt a vízháztartás is fontos minőségi tényező, például a legjobb Dúzsi cabernet franc-okat adó Görögszó dűlő esetében, ahol a szőlőfajta évről évre kimagasló eredményeket hoz. Kolumbiában az Andok lejtőin szintén meghatározó, hogy a kávécserjék egyenletesen kapják a vizet és így egész évben tarthasson a szüret.
A Szent Tamás Pincészet MÁD Késői Szüret bora kiváló példa arra, hogy bemutassa a különleges tokaj-hegyaljai dűlők egyedi értékeit és azt is, milyen izgalmas borokat ad a hosszú őszi napsütéses délutánoknak köszönhetően lassan beérő gyümölcs. A brazíliai Santa Helena és Sao Vincente farmokból álló családi birtok kávéinál is a hosszan elhúzódó szüreti időszak adja meg kávé intenzív gyümölcsösségét és édesbe hajló befejezését.
Az együttműködés távlati célja, hogy a kávérajongók hasonló tudatossággal kalandozzanak a távoli kávétermelő vidékeken, mint ahogyan a borkedvelők felfedezik a különböző borvidékek, dűlők egyedi, mással össze nem téveszthető borait.
Forrás:
PRevolúció
Fotó:
flickr.com
Autózás télen
Sokak számára talán unalmas téma az autók télre való felkészítésének és a téli vezetésnek a témája, hiszen minden évben megteszik ezt figyelmeztetés nélkül is, azonban még a profiknak sem árt átismételni a teendőket, ha másért nem, emlékeztetőül. Mert nemsokára itt a tél. Ja, már itt is van.
Napközbeni szundikálás a munkahelyen
Mit nyerhetnek a hivatalos szieszta bevezetésével a vállalatok, és hogyan érdemes alkalmazniuk a HR-eseknek? A munkahelyi alvás koncepciója jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, világszerte számos cég alkalmazza a mentális jólét érdekében, a Google, a Nike, a Procter & Gamble és a Facebook főhadiszállásain például már évek óta vannak alvókabinok. Jelen helyzetben nem arról van szó, hogy átaludja a fél csapat az éjszakai műszak egyharmadát, hanem hogy hivatalosan is pihenhet az alkalmazott munkaidőben.
Karácsony hitelből
Egy friss reprezentatív felmérés szerint a magyarok átlagosan 102 ezer forintot szánnak a karácsonyi kiadásokra, ebből 46 ezer forintot költenek ajándékokra. Háromból két ember állít karácsonyfát, amelyre közel 14 ezer forintot fordítanak – olvasom a netes összefoglalókat.
Becézgetések egy munkahelyen
Hogyan működik a becenevek használata a munkahelyen? A becézés alatt jelen helyzetben nem a keresztnév rövidítését értik (például Benedek helyett Beni), hanem olyan nevek használatát, ami újfajta identitást ad az adott személynek. Mint például a Főni, a Mester, a kobra vagy más opciók a populáris kultúrából.
Álláskeresés: hogyan kezdjünk neki?
Az álláskeresés nem könnyű feladat és sok esetben hosszas folyamat, amibe legtöbbször sok időt és energiát kell fektetni, de ha felkészülten állunk neki a folyamatnak könnyebben és gyorsabban találjuk meg a megfelelő munkát. Hol érdemes elkezdeni az álláskeresést?