Menü

Szedjünk csipkebogyót

Ősidők óta ismeri és használja az emberiség a csipkebogyót. Az ókori Egyiptomban nemcsak a termését, de a leveleit és a virágját is felhasználták. A középkorban a szerzetesek gyógyító hatását népszerűsítették, de a Mária kultuszhoz is kapcsolódott. Az újabb korokban már számtalan felhasználási, fogyasztásai módja létezik, a levesen át a szörpön keresztül, a boron át, a lekvárig mindenfélét készítenek belőle. És persze teát is.

A csipkebogyó, az úgynevezett vadrózsa termése. A bokron elvirágzik a rózsa és a helyében ott marad a vitamin- és ásványi anyagokban igen gazdag termés.

Aki gyűjtött már valaha csipkebogyót, az jól tudja, igen sziszifuszi munka, azonban megéri az áldozatot, hiszen az őszi, téli időszakban különösen jótékony hatással van a szervezetünkre.

A csipkebogyót általában kétféleképpen lehet megvásárolni, vagy otthonunkban kiszárítva elraktározni. Hozzá lehet jutni a teljes bogyóhoz, szőröstűl-bőröstül, illetve a csipkehúshoz, amelyet már megtisztítottak a szőrös kis magocskáktól és a szárától. Mindkettőből sok-sok értékes anyaghoz juthatunk hozzá.

Az egyik legfontosabb tulajdonsága a csipkebogyónak, hogy kiváló immunerősítő, növeli a szervezet ellenálló képességét, de ha már elkapott minket a nátha, akkor segít a mielőbbi gyógyulásban. Megelőzésre és gyógyulásra is használhatjuk nyersen fogyasztva, vagy teaként.

Kiváló frissítő, felér egy reggeli kávéval, ráadásul gátolja a bőröregedést, ami miatt a kozmetika ipar is előszeretettel alkalmazza.

Gyulladásgátló hatású, különösen vese-, máj-, és hólyagbántalmak esetén igyünk belőle naponta három csészével is. Enyhén vizelet- és hashajtó hatású is. A csontok erősségét segíti, gátolja a meszesedést. Az erek rugalmasságának megőrzését is megtámogatja rendszeres fogyasztása., de a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok esetén is érdemes a csipkebogyóhoz nyúlni. Ezen kívül csökkenti a vérnyomást, és idegnyugtató is.

Tudni kell még róla, hogy a C-vitamin tartalma igen magas, de sajnos megfőzve sokat veszít az értékéből. Tartalmaz még A, B, E és K vitamint, vasat, magnéziumot, alma- és citromsavat is.

Érdemes bespájzolni belőle a téli hónapokra, de tartsuk szem előtt, hogy mindig ki kell szárítani. Ezt megtehetjük, vagy sütőben, vagy cserépkályhán, kandallón kiterítve, esetleg radiátor fölé felakasztva. 

Fotó:
pixabay.com

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?