Menü

Szelíd finomság

A szelídgesztenyéről méltánytalanul keveset tudunk, és gyakorlatilag az étrendünkben alig-alig kap helyet. Pedig a termése igazán egészséges, tápláló finomság, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gyümölcs.

A szelídgesztenye - más néven nemesgesztenye, vagy maróni - az emberiség több ezer éve ismert tápláléka. Sokan nem tudják, de a mediterrán országokban, Spanyolországban, Olaszországban a mindennapos étrend része, lisztjét kenyérfélék sütéséhez is használják, de gnocchi is készül belőle.

Hazánkban több helyütt találkozhatunk összefüggő gesztenyéssel, de főleg a Nyugat-Dunántúl klímáját kedveli, Kőszegen például 6-700 éves fákról is tudnak. Pápa környékén, Gézaháza közelében, az egyik kirándulóhelyen mi magunk is gyűjthetünk belőle szabadon.

A vadgesztenyéhez hasonlóan a fáról lepotyogva tüskés burokban található a termés, azonban ez jól megkülönböztethető a fogyasztásra alkalmatlan fajtától.

Tulajdonképpen a szelídgesztenye minden egyes része felhasználható valamire. A nyugati országokban ezt a fafélét hajóépítésre használják, másutt a dongájából hordót készítenek, de fája földműves eszközök készítésére is kiváló. Tüzelőnek is remek, viszont kár lenne értük, hiszen a szelídgesztenye akár 500-1000 évig is elélhet. Érdekes, hogy 5-10 évig nem is virágzik, s közel húsz esztendeig termést sem hoz.

Felhasználják még a levelét, a virágját is, elsősorban gyógyászati célokra. Az ezekből készült teát asztmára, hörghurutra ajánlják, de köhögéscsillapítót és köptetőt is készítenek belőle. A vadgesztenyéhez hasonlóan a vénás vérkeringést is fokozzák, ezért a gyógyszeripar krémek, kenőcsök alapanyagának használja fel.

A termését is számtalan módon felhasználják. A magyar konyha leginkább sütve, főzve, vagy gesztenye pürének ismeri. Olaszországban viszont még egyfajta sör alapanyaga. A termésből készült lisztet kenyerek, tészták sütéséhez használják, a paleo étrend is örömmel fedezte fel magának, hiszen nagyszerűen helyettesíti a gabonaféléket és krumplit.

Szólnunk kell még magas ásványi anyag és vitamin tartalmáról is. Kifejezetten sok B1, B2, B6, C és E-vitamint tartalmaz, ezen kívül nátrium, magnézium, kálium, kálcium, szilícium és foszfor tartalma is jelentős. A gesztenye fogyasztását kifejezetten ajánlják sportolóknak, vagy nehéz fizikai munkát végzőknek magas kalória és tápértéke miatt.

Fotó:
pixabay.com

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.