Menü

Természetben űzhető sportágak – a vízitúrázás

A vízitúrák az embernek szokatlan környezetben, a vizeken történik, ezért az ide szervezett túrák speciális felszerelést és tudást igényelnek. Ám ha megfelelően felkészülünk, biztosan rabul ejt minket ez a természet-közeli szabadidősport.

A vízitúrázás megszervezése rendkívüli körültekintést, speciális eszközöket, felkészültséget és gyakorlati tudást igényel. A fizikai felkészültség mellett, megfelelő erő, úszni tudás, és felelős gondolkodás is szükséges ahhoz, hogy egyáltalán belevághassunk egy ilyen túra megszervezésébe. Ezek nem csak elméleti síkon létező követelmények, hanem jogerős szabályzatok, rendeletek is meghatározzák a követelményeket. Egy hajót (kajak, kenu) minimum 14 éves kort betöltött személy irányíthat. Tilos evezni, bármilyen betegség, zavart tudatállapot, alkohol, gyógyszer, vagy kábítószer hatása alatt!

Ám még a jó fizikai állapotnak örvendőknek is rejtegethet veszélyeket egy vízitúra, vihar, zivatar esetén, vagy ha vadvízi evezésen veszünk részt, vagy esetleg az útvonalon túl nagy a hajóforgalom.

Azonban, hogy ne csak a veszélyeket soroljuk érdemes felsorolni a vízen történő kikapcsolódás pozitív hatásait is. A rendszeres vízitúrázás jótékonyan a keringési és légzőszervrendszerre, a szellemi frissességre és gondolkodásra. Javítja az egyén kondícióját, növeli az izmok erejét, és javítja a reflexeket. Megelőzi az érelmeszesedését, fokozza bőrünk anyagcseréjét, egészséges lebarnulását. Fokozza az étvágyat és mégis csökkenti az elhízást, a vér zsír-és koleszterin tartalmát, segíti a szervezet regenerálódását, és fokozza a szexuális aktivitást. Egyszóval javítja életminőségünket.

Persze a természet, változó körülményei között, a tapasztalatlanság, vagy esetleg rossz felszerelés miatt, kedvezőtlen hatások is érhetik a vízitúrázót. Ám ezeknek a negatív hatásoknak és sérüléseknek a lehetőségei megfelelő odafigyeléssel megelőzhetők és kiküszöbölhetőek.

Vigyázni kell például a napsütéssel, hiszen a vízről visszatükröződő napsugárzás megégeti a bőrt, irritálhatja a szemeket, az ajkat és felhevíti a koponyát. Mindezek fejfájást, a szédülést, a hányingert, hányást, a szemkáprázást okoznak, így ha ezek jelentkeznek, tudhatjuk, hogy napszúrást kaptunk. Ha e tünetek mellé még láz, kivörösödött arc és eszméletvesztés is társul, akkor már hőgutáról is beszélhetünk.

Az ilyenkor életmentő ivóvíz is megromolhat, a hajóban akár 10-20 liter vizet is tudnak vinni. Melegben azonban a víz pár óra alatt tönkremegy s akár bélfertőzést is okozhat. Ezért ha egy mód van rá, tiszta üvegben mindig legyen nálunk friss víz.

Bőrünk is leéghet, fáj, és esetleg felhólyagosodik, a tartós erős napsütés hosszú távú ártalmairól már nem is beszélve. A megelőzésre legfontosabb egy szellős sapka vagy kalap megfelelő és ruházat viselése. Természetesen nem kerülhetjük el a mindenki számára elérhető fényvédő krémek és spray-k használatát sem.

A vízitúrán a nedvesség elleni védelem az egyik legfontosabb feladat. A víztől a bőr is felpuhul, s ez a környezet kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának. Az ülést mindig tartsuk szárazon, ha törölközőre ülünk, azt gyakran cseréljük. A többi testrész törlésére is jó, ha van a hajóban törölköző.

Ne ugráljunk felhevült testtel ismeretlen vizekbe, mert igen súlyos sérüléseket lehet szerezni. Gyakori a koponya vagy gerincsérülés, a hideg víz hirtelen szívmegállást is okozhat. Mindenképpen szükséges rögzített gallérral ellátott mentőmellény viselése. Kerüljük a szennyezett, fertőzött vizeket, melyek bőr és szembetegségeket okoznak. Magyarországon szennyezett víz: a Szamos, Sajó, Kraszna, Zagyva, a Balaton és a Velencei-tó parti sávja főszezonban.

Védekezni kell a bögölyök, esténként pedig a szúnyogok csípése ellen, partok közelében gyakori a kullancs part mentén. Ajánlott a rovarriasztó szerek, tabletta, spray vagy kenőcs használata.

A túrák nehézsége alapján öt kategóriába sorolták a vízitúrákat, melyeket csillaggal jelölnek egytől ötig:

Egycsillagos túra az a nagyon könnyű evezős túra, melyet elsősorban kezdőknek ajánlanak abból a célból, hogy megismerkedjenek a technikai alapokkal, a vízitúrázás szabályaival és a felszerelés használatával. Ezek a túrák maximum 5 kilométeresek és elsősorban hullámmentes állóvízen történnek.

A kétcsillagos olyan könnyű túraevezés, amely vagy állóvízen, szélcsendes időben, vagy lassú mozgású folyón történik, amelynek sebessége nem több, mint 3 km/h. Hosszuk 5 és 10 kilométer közötti és tényleg kezdőknek ajánlott.

Három csillagot kapott az a közepes nehézségű állóvízen vagy tengervízen folytatott túra enyhe vagy közepes szélerősséggel, kis hullámzással, ahol a túrák maximum 18 kilométeresek, melyet részenként teszünk meg. Folyóvíz esetén a sebesség 2-5 km/h. Azoknak ajánlott, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek, s már vettek részt kajakos vagy kenus vízitúrán.

Négycsillagos a közepes nehézségű túra, amelyen állóvizeken és tengereken 18-25 kilométert teszünk meg, folyók esetén – folyásiránnyal megegyező evezés során – pedig akár 25 kilométert is. Rövidebb szakaszokon a vízfolyással szemben is evezhetünk. Ezeket a vízitúrákat olyanoknak ajánlják, akik többször eveztek már van rutinjuk.

Az öt csillag már nehéz evezős túrát jelent, ahol állóvizek esetén 25 kilométert, folyók esetén pedig a 30 kilométert is evezhetnek. Ezeknél előfordulhat intenzívebb szél és hullámzás, vagy a folyásiránnyal szemben történő evezés. Az ezeken részt vevőknek jó fizikai állapotban kell lenniük, s főként gyakorlott kajakosoknak ajánlják.

Mindemellett megfelelő úszástudásra is szükség van, hogy aztán a túrázók tudásához, tapasztalatához és evezési ismereteihez rendeljék hozzá a túra helyszínét. De előképzettségtől függetlenül a mentőmellény használata mindenki számára kötelező!

Fotó:
Pixabay.com

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.