Menü

Természetben űzhető sportágak – a vízitúrázás

A vízitúrák az embernek szokatlan környezetben, a vizeken történik, ezért az ide szervezett túrák speciális felszerelést és tudást igényelnek. Ám ha megfelelően felkészülünk, biztosan rabul ejt minket ez a természet-közeli szabadidősport.

A vízitúrázás megszervezése rendkívüli körültekintést, speciális eszközöket, felkészültséget és gyakorlati tudást igényel. A fizikai felkészültség mellett, megfelelő erő, úszni tudás, és felelős gondolkodás is szükséges ahhoz, hogy egyáltalán belevághassunk egy ilyen túra megszervezésébe. Ezek nem csak elméleti síkon létező követelmények, hanem jogerős szabályzatok, rendeletek is meghatározzák a követelményeket. Egy hajót (kajak, kenu) minimum 14 éves kort betöltött személy irányíthat. Tilos evezni, bármilyen betegség, zavart tudatállapot, alkohol, gyógyszer, vagy kábítószer hatása alatt!

Ám még a jó fizikai állapotnak örvendőknek is rejtegethet veszélyeket egy vízitúra, vihar, zivatar esetén, vagy ha vadvízi evezésen veszünk részt, vagy esetleg az útvonalon túl nagy a hajóforgalom.

Azonban, hogy ne csak a veszélyeket soroljuk érdemes felsorolni a vízen történő kikapcsolódás pozitív hatásait is. A rendszeres vízitúrázás jótékonyan a keringési és légzőszervrendszerre, a szellemi frissességre és gondolkodásra. Javítja az egyén kondícióját, növeli az izmok erejét, és javítja a reflexeket. Megelőzi az érelmeszesedését, fokozza bőrünk anyagcseréjét, egészséges lebarnulását. Fokozza az étvágyat és mégis csökkenti az elhízást, a vér zsír-és koleszterin tartalmát, segíti a szervezet regenerálódását, és fokozza a szexuális aktivitást. Egyszóval javítja életminőségünket.

Persze a természet, változó körülményei között, a tapasztalatlanság, vagy esetleg rossz felszerelés miatt, kedvezőtlen hatások is érhetik a vízitúrázót. Ám ezeknek a negatív hatásoknak és sérüléseknek a lehetőségei megfelelő odafigyeléssel megelőzhetők és kiküszöbölhetőek.

Vigyázni kell például a napsütéssel, hiszen a vízről visszatükröződő napsugárzás megégeti a bőrt, irritálhatja a szemeket, az ajkat és felhevíti a koponyát. Mindezek fejfájást, a szédülést, a hányingert, hányást, a szemkáprázást okoznak, így ha ezek jelentkeznek, tudhatjuk, hogy napszúrást kaptunk. Ha e tünetek mellé még láz, kivörösödött arc és eszméletvesztés is társul, akkor már hőgutáról is beszélhetünk.

Az ilyenkor életmentő ivóvíz is megromolhat, a hajóban akár 10-20 liter vizet is tudnak vinni. Melegben azonban a víz pár óra alatt tönkremegy s akár bélfertőzést is okozhat. Ezért ha egy mód van rá, tiszta üvegben mindig legyen nálunk friss víz.

Bőrünk is leéghet, fáj, és esetleg felhólyagosodik, a tartós erős napsütés hosszú távú ártalmairól már nem is beszélve. A megelőzésre legfontosabb egy szellős sapka vagy kalap megfelelő és ruházat viselése. Természetesen nem kerülhetjük el a mindenki számára elérhető fényvédő krémek és spray-k használatát sem.

A vízitúrán a nedvesség elleni védelem az egyik legfontosabb feladat. A víztől a bőr is felpuhul, s ez a környezet kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának. Az ülést mindig tartsuk szárazon, ha törölközőre ülünk, azt gyakran cseréljük. A többi testrész törlésére is jó, ha van a hajóban törölköző.

Ne ugráljunk felhevült testtel ismeretlen vizekbe, mert igen súlyos sérüléseket lehet szerezni. Gyakori a koponya vagy gerincsérülés, a hideg víz hirtelen szívmegállást is okozhat. Mindenképpen szükséges rögzített gallérral ellátott mentőmellény viselése. Kerüljük a szennyezett, fertőzött vizeket, melyek bőr és szembetegségeket okoznak. Magyarországon szennyezett víz: a Szamos, Sajó, Kraszna, Zagyva, a Balaton és a Velencei-tó parti sávja főszezonban.

Védekezni kell a bögölyök, esténként pedig a szúnyogok csípése ellen, partok közelében gyakori a kullancs part mentén. Ajánlott a rovarriasztó szerek, tabletta, spray vagy kenőcs használata.

A túrák nehézsége alapján öt kategóriába sorolták a vízitúrákat, melyeket csillaggal jelölnek egytől ötig:

Egycsillagos túra az a nagyon könnyű evezős túra, melyet elsősorban kezdőknek ajánlanak abból a célból, hogy megismerkedjenek a technikai alapokkal, a vízitúrázás szabályaival és a felszerelés használatával. Ezek a túrák maximum 5 kilométeresek és elsősorban hullámmentes állóvízen történnek.

A kétcsillagos olyan könnyű túraevezés, amely vagy állóvízen, szélcsendes időben, vagy lassú mozgású folyón történik, amelynek sebessége nem több, mint 3 km/h. Hosszuk 5 és 10 kilométer közötti és tényleg kezdőknek ajánlott.

Három csillagot kapott az a közepes nehézségű állóvízen vagy tengervízen folytatott túra enyhe vagy közepes szélerősséggel, kis hullámzással, ahol a túrák maximum 18 kilométeresek, melyet részenként teszünk meg. Folyóvíz esetén a sebesség 2-5 km/h. Azoknak ajánlott, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek, s már vettek részt kajakos vagy kenus vízitúrán.

Négycsillagos a közepes nehézségű túra, amelyen állóvizeken és tengereken 18-25 kilométert teszünk meg, folyók esetén – folyásiránnyal megegyező evezés során – pedig akár 25 kilométert is. Rövidebb szakaszokon a vízfolyással szemben is evezhetünk. Ezeket a vízitúrákat olyanoknak ajánlják, akik többször eveztek már van rutinjuk.

Az öt csillag már nehéz evezős túrát jelent, ahol állóvizek esetén 25 kilométert, folyók esetén pedig a 30 kilométert is evezhetnek. Ezeknél előfordulhat intenzívebb szél és hullámzás, vagy a folyásiránnyal szemben történő evezés. Az ezeken részt vevőknek jó fizikai állapotban kell lenniük, s főként gyakorlott kajakosoknak ajánlják.

Mindemellett megfelelő úszástudásra is szükség van, hogy aztán a túrázók tudásához, tapasztalatához és evezési ismereteihez rendeljék hozzá a túra helyszínét. De előképzettségtől függetlenül a mentőmellény használata mindenki számára kötelező!

Fotó:
Pixabay.com

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.

A nyirokmasszázs segít a fogyásban

Mielőtt belevágnál egy méregtelenítő, fogyasztó terápiába, tisztában kell lenned vele, hogy a kézi kezelésekkel semmi nem veheti fel a versenyt. Ugyanis egy jó szakember tudni fogja, hogyan is bánjon a testeddel. Felismeri, hogy mire is lenne szükséged valójában, és ha kell javaslatokat is ad neked. Célzottan ki tudja tapintani azokat a pontokat, amiket egy gép nem fog érezni és nem is fog veled kommunikálni az esetleges problémáidról.

Ezt teszi a cukormegvonás a testeddel

Manapság egyre többet próbálják száműzni a cukrot az étrendjükből, ami bár egészséges, viszont nem árt tisztában lenni a mellékhatásokkal.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

Az edzés célja nemcsak a fogyás lehet, de az izomtömeg növelése is. A két folyamat azonban nem zajlik párhuzamosan, mert a testnek az építkezéshez felhasználható extra energiára van szüksége, ami egy kalóriadeficittel rendelkező étrendben nincsen meg. Ahhoz, hogy a sportolásba ölt órák meglátszanak rajtad, az étkezésedet is a céljaidnak megfelelően kell alakítani.