Menü

Újat mutat a karácsonyi vásár a Bazilikánál

  • Dátum: 2013.12.09., 20:14

Merész kihívókra találtak a klasszikus vásári finomságok

A Szent István Bazilika előtti téren a karácsonyi ajándékokból is nagy a választék, de a gourmé vendégeket is több tucat kiállító várja meglepően kreatív finomságaival, hogy idén még emlékezetesebbé tegyék a közös vásári forralt borozásokat és lakomákat. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat szervezői az ínyencségek mellé változatos programokat is kínálnak – a Bazilika homlokzatán látványos vetítéssel, koripályával és kézműves programmal, jótékonysági akciókkal várják a családokat, baráti társaságokat.

Forrón gőzölgő, illatos finomságok

A Bazilika előtti tér hangulatos faházainál és hüttéinél a méretes üstökben idén fűszeres alma, puncs, sőt, krampampuli is készül. Utóbbihoz a fehérbor mellett aszalt gyümölcsöket és rumot is adagolnak a Gasztro Hungarorumnál. A különlegességnek akadnak további kreatív versenytársai, például a gyümölcstea és valódi gyümölcs alapon készített forró vodka koktél a Finlandiánál, vagy a forró Aperol, amit a hűs nyári prosecco helyett most gyümölcsteával és mézeskalács sziruppal mixelnek a Centrál Kávéház standjánál.

A forralt bor egyeduralmát persze nehéz megtörni, a közönség kedvence ismét a vörösborból, méghozzá kékfrankosból készített verziója. Az alap mindenhol minőségi bor, például Frittmanntól, a finom sonkákat és sajtokat kínáló DiVinonál pedig a neves Takler pincészettől. A receptúra viszont valamelyest változott tavaly óta; most kevesebb cukrot adnak a forralt borhoz, hogy a fűszerek és gyümölcsös aromák jobban érvényesüljenek.

Idén a kávérajongók is örülhetnek, a Douwe Egberts Omnia kóstolóin szakértő kalauzolja el a vendégeket a területszelektált kávék világába. Külön érdekesség, hogy ugyanitt borokat is lehet kóstolni a négy hazai, testvérbirtokként választott borászat képviselőivel (szintén az előre meghirdetett időpontokban).

A Chococo Csokoládérium pedig gőzölgő belga forrócsokit és otthon felhasználható magas kakaótartalmú belga csokipasztillákat kínál, amit a vállalkozó kedvűek narancs, lime vagy eper ízben haza is vihetnek.

Gourmet tippek nagyétkűeknek

Ha kevésbé éhes, akkor a Stelázsinál talál bivaly-, szürkemarha-, vagy épp mangalica szalámit, házi sajtokat és krémeket, otthonra pedig a termelői lekvár vagy méz kínálatból szemezgethet.

Az igazi ínyencek a Vörös Homárnál hangolódhatnak az ünnepekre egy pohár pezsgővel a kezükben, amit a bretagne-i osztrigához kínálnak menüben. De itt keresgéljenek azok is, akik a sült hurka-kolbász, cipóban tálalt mangalica pörkölt vagy a sláger csülökhöz képest inkább a halászlét, lazac burgert, esetleg a külföldiek kedvencét, a fish&chipset választanák. A vásári zsebpénzből pedig érdemes az utolsó hétre is félre tenni, ha homárral szeretné kezdeni az ünnepi lakomákat.

A KOLBice™ olyan valami, amit nehéz leírni, inkább meg kell kóstolni. Sikerét az is bizonyítja, hogy pont egy éve mutatkozott be a vásáron, azóta pedig sorra nyílnak az árusító helyek. A laktató finomságot fagyi módra tölcsérben tálalják, ami ropogós kenyérből van, és grill kolbászkákkal, bajor káposztával, pirított hagymával töltik meg.

A kenyérlángos pedig attól ilyen finom, hogy kovásszal készül és akácfát raknak a tűzre a kemence alatt, ráadásul a kísérletező kedvű szervezők felfedezték, hogy mesésen illik a gulyásleveshez.

Édes élet, karácsonyi fények

A szépen díszített mézeskalács kedves figyelmesség barátainknak, szeretteinknek, és természetesen bőven eláll karácsonyig, ezért a vásárban érdemes inkább a Raj Ráchel flódnijával vagy a parázson sült kürtős kaláccsal nosztalgiázni, aminek a receptjét idén több mint egy hónapon át hangolta finomra a Cukorfalat stábja. A tökéletes kürtős kalács titkát persze nem árulják el, de annyi biztos, hogy a könnyű tészta érdekében zsírral, tejjel és tojással készül, az íze pedig a reszelt citromhéjtól és vaníliás cukortól olyan ellenállhatatlan, hogy az olasz turisták azonnal függővé válnak.

A legtöbb újdonságot Urbán Gábornak, a Centrál Kávéház kreatív cukrász séfjének köszönhetjük, aki a croissant és az amerikai fánk, a donut keresztezésével alkotta meg a cronut névre keresztelt süteményt, illetve a legendás tengerentúli Oreo keksz hazai változatával is bővítette a kínálatot.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

2013. november 29-től 2014. január 1-ig a Szent István téren

További programok és nyitva tartás:
www.adventiunnep.hu
www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal

Forrás, fotó:
noguchi

Staycation – a kanapéról a nyugalomba

Mai témánk a nyaralás, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, mert mi van akkor, ha a nyaralás nem egy tengerparti szállodában vagy egy hegyi faházban történik… hanem otthon?

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.

Hogyan maradjunk energikusak a kánikulában?

A nyár sokunknak egyet jelent a szabadsággal, a pihenéssel, a hosszú napsütötte nappalokkal és a várva várt programokkal. Azonban a rekkenő hőség, a párás levegő, a felborult napirend és a kikapcsolódás előtti hajtás könnyen kifacsarhat bennünket. Ha pedig lemerül az energiaszintünk, nehezebb élvezni azt, amiért mindennap dolgoztunk. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy hogyan őrizhetjük meg a lendületünket a júliusi forróság alatt.

A fürdőzés veszélyei – Amit mindenkinek tudnia kell

A fürdőzés nagyszerű kikapcsolódás, de csak akkor biztonságos, ha körültekintők vagyunk. Tartsuk be az alapvető szabályokat, figyeljünk egymásra, és ne kockáztassunk feleslegesen. A tudatosság életeket menthet!