Menü

Ünnepi kalauz cukorbetegeknek

  • Dátum: 2013.12.16., 21:20

Az év végi ünnepi időszak közeledtével talán még nehezebb eligazodniuk a cukorbetegségben érintetteknek a kalóriák és szénhidrátértékek útvesztőjében, nem is beszélve a bőséges karácsonyi fogásokról és az egymást követő rokonlátogatásokról. Senkinek sem kell azonban idegesen várnia a januári orvosi ellenőrzést, ha odafigyel a megfelelő ételek fogyasztására, a kiadós vacsorák után egy kellemes sétát is beiktat, valamint a nagyobb étkezések előtt és után is ellenőrzi vércukorszintjét. A Tartsd a szintet! Facebook oldal összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket, hogy az ünnep a cukorbetegek számára is a kellemes élményekről szóljon.

Az ünnepek a legtöbb családban egyet jelentenek a kiadós vacsorákkal, baráti összejövetelekkel, véget nem érő nassolással és pihenéssel. Az újév beköszöntével aztán mindenki a felszedett kilókat és a kihagyott edzéseket számolgatja. A hazánkban elő megközelítőleg 1 millió cukorbetegnek azonban ez nem hiúsági kérdés, hiszen számukra a megfelelő anyagcsere-egyensúly elvesztése már rövid távon is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A karácsonyi időszakban különösen fontos a helyes étrend követése és a megfelelő mennyiségű testmozgás, mellyel a kisebb „táplálkozási bűnök” természetes módon orvosolhatók.

„A kontroll nélküli étkezések, esetleg alkoholos italok fogyasztása nem csak a vércukorszint emelkedését eredményezhetik, hanem ronthatják egyéb anyagcsere-mutatók értékét is. A cukorbetegek számára viszont ez azért veszélyes, mert a vércukorértékük ingadozása gyakran semmilyen érzékelhető tünettel nem jár, így a napi többszöri önellenőrzés szerepe az ünnepi időszakban még fontosabb. A nagyobb energia bevitel természetesen kompenzálható több mozgással bizonyos mértékig, azonban 15 mmol/l feletti érték esetén már egyáltalán nem javasolt a sportolás. Alapvetően mindent lehet fogyasztani, csak arra kell ügyelni, hogy mit mivel kombinálunk, hogyan készítjük el a fogásokat, illetve miből mennyit eszünk”- mondta el Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus.

HASZNOS TIPPEK:

  • ·         A karácsonyi fogásokra már hetekkel korábban érdemes felkészülni receptekkel. Ma már számos olyan gasztronómiai magazin létezik, melyek speciális, cukorbetegek számára is veszélytelen ételeket gyűjtenek, gyakran tápanyag-számítással is kiegészítve.
  • ·         A kifejezetten ünnepi ételekkel kapcsolatban is érdemes tájékozódni. A halászlé például önmagában alig tartalmaz szénhidrátot, azonban természetesen nem mindegy, hogy mennyi kenyeret, tésztát eszünk hozzá. A rántott hal fogyasztható alacsony szénhidráttartalmú salátával, a pulykasült pedig változatos köretekkel, rostonsült zöldségekkel. A savanyú káposztából készült ételek – ahol szükséges, kevesebb rizzsel – szintén bátran fogyaszthatók.
  • ·         Az édességekkel már más a helyzet: a bejgliből, süteményekből még cukor nélkül is csak egy-egy szeletet lehet enni az étkezés végén vagy közben. Még a diétás édességeknél is fontos ellenőrizni a
  • vércukorszintet étkezés előtt és után is!
  • ·         Mi a helyzet az alkoholfogyasztással? Ha nincs egészségügyi állapothoz kapcsolódó kizáró ok, akkor a férfiaknaponta 2-3 dl, a nők 1-2 dl száraz bort vagy pezsgőt is elfogyaszthatnak. A sörrel már óvatosabbnak kell lenni, hiszen magasabb a szénhidráttartalma.
  • ·         A karácsony talán a cukorbeteg gyermekek számára a legnehezebb, hiszen nem könnyű megérteniük, nekik miért nem hoz olyan édességeket a Mikulás, mint egészséges társaiknak. Mivel az étkezési szokások gyermekkorban alakíthatók leginkább, sokat segíthet, ha nem tradicionális ételek készülnek minden évben, hanem szénhidráttartalom alapján válogatott újdonságok. Ha a család is ezeket eszi, akkor a gyermekek számára is ez lesz a természetes.
  • ·         A legtöbben igyekeznek hasznos karácsonyi ajándékkal meglepni szeretteiket, a cukorbetegeknek pedig mindig szükségük lehet egy-egy újabb, az állapotuk karbantartásához nélkülözhetetlen eszközre. A megfelelő vércukormérő készülék kiválasztásánál például számos praktikus szempontot kell mérlegelni, így például az eszköz vércseppigényét, a mérési időt, de a legfontosabb minden esetben a készülék pontossága és megbízható származási helye legyen.
  • ·         Hasznos, ha a cukorbetegek az ünnepek során felszabaduló idejüket több mozgással töltik ki. Itt is fontos azonban a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés, bizonyos értékeknél pedig a hideg levegőn sem ajánlott túl sokáig sportolni, sétálni. Arra is figyelni kell, hogy a vércukormérőt működési tartományának megfelelő hőmérsékleten tárolják.

Forrás:
Flow PR

Fotó:
pixabay.com 

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.