Menü

Vitamin bomba télire

Télen is vágyunk az ízletes, energiát, vitamint adó zöldségekre. Ha nem a külföldről behozott, félig érett, vagy lefagyasztott, esetleg tartósított zöldekre vágyunk, akkor keressük a hazai, helyi termelők kínálatát, ahonnan a leghidegebb évszakban nem hiányozhat a fekete retek.

A fekete retek a társai közül a legegészségesebb, hiszen igazi vitamin bomba. A hagyományos és leginkább ismert vajreteknél például háromszor több C-vitamint tartalmaz.

A fekete retek, vagy más néven téli retek a héja színéről kapta a nevét. Késő ősszel szüretelik és bizony, ha a szárától nem fosztjuk meg, akkor a lakásban is eltartható hűtés nélkül 3-4 napig, de hűvös helyen, a pincében, vagy a vízóra aknában, akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.

A téli retket már az ókorban is jól ismerték. Őshazájában, Kelet-Ázsiában már ekkor szívesen termesztették, majd az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is örömmel fogyasztották. A görög történetíró, Hérodotosz szerint Egyiptomban a piramist építő rabszolgákat is ezzel etették, hogy erőre kapjanak és a nap végéig bírják energiával a nehéz, fizikai munkát. Az ókori Görögországban szent növénynek tartották és olyan is előfordult, hogy aranyba öntötték.

Nem véletlenül imádták már olyan régen is a retket, gyógyító hatásai a mai napig közismertek. Igen gazdag C, B1, B2-vitaminban. Rengeteg vasat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat, foszfort tartalmaz.

A téli retek remek immunerősítő, de megfázás, elsősorban felső légúti betegségek esetén mézzel fogyasztva enyhíti és gyógyítja a köhögést és az egyéb tüneteket. A különböző vizsgálatok kimutatták, erős antibakteriális és gombaölő hatású, így az előbb említett nyavalyákon kívül különböző cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén is ajánlott a fogyasztása.

Erősen lúgosít, meggátolja a rákos sejtek kialakulását, stabilizálja a vérnyomást, gyógyítja az ízületi gyulladást, az epebántalmakat, sőt megakadályozza az epekő, vagy epehomok létrejöttét is.

Régen szívesen használták cukorbetegség, emésztési problémák ellenszereként is, sőt az ókor óta az egyik legjobb potencia növelő szernek tartják.

Manapság Németországban, Bajor országban találkozhatunk hatalmas fekete retek ültetvényekkel, ugyanis ez egy kis sóval meghintve a bajorok fontos téli eledele.

Nyersen, felszeletelve, enyhén sózva is fogyaszthatjuk, de reszelve, sóval, kevés olíva olajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, pirítós mellé is kínálhatjuk. Érdemes kipróbálni főzve is, a felszeletelt retket babérlevéllel, köménnyel, cukorral kell ízesíteni, majd amikor félkészre főtt, hagyjuk kihűlni, majd a tálalásig tartsuk a hűtőben.

Fotó:
szezonalis.wordpress.com

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.