Menü

Vitamin bomba télire

Télen is vágyunk az ízletes, energiát, vitamint adó zöldségekre. Ha nem a külföldről behozott, félig érett, vagy lefagyasztott, esetleg tartósított zöldekre vágyunk, akkor keressük a hazai, helyi termelők kínálatát, ahonnan a leghidegebb évszakban nem hiányozhat a fekete retek.

A fekete retek a társai közül a legegészségesebb, hiszen igazi vitamin bomba. A hagyományos és leginkább ismert vajreteknél például háromszor több C-vitamint tartalmaz.

A fekete retek, vagy más néven téli retek a héja színéről kapta a nevét. Késő ősszel szüretelik és bizony, ha a szárától nem fosztjuk meg, akkor a lakásban is eltartható hűtés nélkül 3-4 napig, de hűvös helyen, a pincében, vagy a vízóra aknában, akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.

A téli retket már az ókorban is jól ismerték. Őshazájában, Kelet-Ázsiában már ekkor szívesen termesztették, majd az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is örömmel fogyasztották. A görög történetíró, Hérodotosz szerint Egyiptomban a piramist építő rabszolgákat is ezzel etették, hogy erőre kapjanak és a nap végéig bírják energiával a nehéz, fizikai munkát. Az ókori Görögországban szent növénynek tartották és olyan is előfordult, hogy aranyba öntötték.

Nem véletlenül imádták már olyan régen is a retket, gyógyító hatásai a mai napig közismertek. Igen gazdag C, B1, B2-vitaminban. Rengeteg vasat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat, foszfort tartalmaz.

A téli retek remek immunerősítő, de megfázás, elsősorban felső légúti betegségek esetén mézzel fogyasztva enyhíti és gyógyítja a köhögést és az egyéb tüneteket. A különböző vizsgálatok kimutatták, erős antibakteriális és gombaölő hatású, így az előbb említett nyavalyákon kívül különböző cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén is ajánlott a fogyasztása.

Erősen lúgosít, meggátolja a rákos sejtek kialakulását, stabilizálja a vérnyomást, gyógyítja az ízületi gyulladást, az epebántalmakat, sőt megakadályozza az epekő, vagy epehomok létrejöttét is.

Régen szívesen használták cukorbetegség, emésztési problémák ellenszereként is, sőt az ókor óta az egyik legjobb potencia növelő szernek tartják.

Manapság Németországban, Bajor országban találkozhatunk hatalmas fekete retek ültetvényekkel, ugyanis ez egy kis sóval meghintve a bajorok fontos téli eledele.

Nyersen, felszeletelve, enyhén sózva is fogyaszthatjuk, de reszelve, sóval, kevés olíva olajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, pirítós mellé is kínálhatjuk. Érdemes kipróbálni főzve is, a felszeletelt retket babérlevéllel, köménnyel, cukorral kell ízesíteni, majd amikor félkészre főtt, hagyjuk kihűlni, majd a tálalásig tartsuk a hűtőben.

Fotó:
szezonalis.wordpress.com

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.