Vitamin bomba télire
- Dátum: 2013.12.17., 13:39
- fekete retek, fekete retek jótékony hatásai, téli retek, téli retek jótékony hatásai, téli retek tárolása
Télen is vágyunk az ízletes, energiát, vitamint adó zöldségekre. Ha nem a külföldről behozott, félig érett, vagy lefagyasztott, esetleg tartósított zöldekre vágyunk, akkor keressük a hazai, helyi termelők kínálatát, ahonnan a leghidegebb évszakban nem hiányozhat a fekete retek.
A fekete retek a társai közül a legegészségesebb, hiszen igazi vitamin bomba. A hagyományos és leginkább ismert vajreteknél például háromszor több C-vitamint tartalmaz.
A fekete retek, vagy más néven téli retek a héja színéről kapta a nevét. Késő ősszel szüretelik és bizony, ha a szárától nem fosztjuk meg, akkor a lakásban is eltartható hűtés nélkül 3-4 napig, de hűvös helyen, a pincében, vagy a vízóra aknában, akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.
A téli retket már az ókorban is jól ismerték. Őshazájában, Kelet-Ázsiában már ekkor szívesen termesztették, majd az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is örömmel fogyasztották. A görög történetíró, Hérodotosz szerint Egyiptomban a piramist építő rabszolgákat is ezzel etették, hogy erőre kapjanak és a nap végéig bírják energiával a nehéz, fizikai munkát. Az ókori Görögországban szent növénynek tartották és olyan is előfordult, hogy aranyba öntötték.
Nem véletlenül imádták már olyan régen is a retket, gyógyító hatásai a mai napig közismertek. Igen gazdag C, B1, B2-vitaminban. Rengeteg vasat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat, foszfort tartalmaz.
A téli retek remek immunerősítő, de megfázás, elsősorban felső légúti betegségek esetén mézzel fogyasztva enyhíti és gyógyítja a köhögést és az egyéb tüneteket. A különböző vizsgálatok kimutatták, erős antibakteriális és gombaölő hatású, így az előbb említett nyavalyákon kívül különböző cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén is ajánlott a fogyasztása.
Erősen lúgosít, meggátolja a rákos sejtek kialakulását, stabilizálja a vérnyomást, gyógyítja az ízületi gyulladást, az epebántalmakat, sőt megakadályozza az epekő, vagy epehomok létrejöttét is.
Régen szívesen használták cukorbetegség, emésztési problémák ellenszereként is, sőt az ókor óta az egyik legjobb potencia növelő szernek tartják.
Manapság Németországban, Bajor országban találkozhatunk hatalmas fekete retek ültetvényekkel, ugyanis ez egy kis sóval meghintve a bajorok fontos téli eledele.
Nyersen, felszeletelve, enyhén sózva is fogyaszthatjuk, de reszelve, sóval, kevés olíva olajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, pirítós mellé is kínálhatjuk. Érdemes kipróbálni főzve is, a felszeletelt retket babérlevéllel, köménnyel, cukorral kell ízesíteni, majd amikor félkészre főtt, hagyjuk kihűlni, majd a tálalásig tartsuk a hűtőben.
Fotó:
szezonalis.wordpress.com
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.