Az értékes alma
- Dátum: 2014.01.06., 12:23
- Alma, antioxidáns, betegség, túlevés, vegyület
Ilyenkor, tél derekán a különböző déligyümölcsöknek van szezonja, és az olyan táplálékok, mint az alma kissé háttérbe szorulnak. Méltatlanul, mert az almafogyasztás több szempontból is előnyös.
A kezdjük a legdivatosabb előnynél: az alma, pontosabban a benne található pektin csökkenti a koleszterinszintet, ami az egészséges életmód szempontjából csillagos ötös tulajdonság. Már több kísérlet is bizonyította, aki sok almát eszik, annál csökken a különböző szív és érrendszeri megbetegedések kockázata.
Az almában nincs sok C-vitamin, ennek ellenére remek védőpajzsot jelent immunrendszerünk számára. Ennek oka, hogy nagy az antioxidáns tartalma és emellett sok olyan vegyületet tartalmaz, amelyek védik a szervezetet. Csökkentik a különböző környezeti ártalmak hatásait és a stresszből adódó negatívumokat. Testi és lelki ráncaink kisimításával lassítják az öregedést, védhetnek a daganatos betegségek ellen. Az antioxidánsokkal kapcsolatban érdemes az alma héjában kutakodni (persze csak alapos mosás után), hiszen ott sokkal többet találunk belőlük. És itt kell megjegyezni: a gyümölcsnek nemcsak a húsa értékes, hanem, mint említettünk, a héja is, sőt sokan a csutkáját is elfogyasztják.
A préselt alma már messze nem olyan hatékony, mint az eredeti, hiszen a eljárás során elveszíti hatékony vegyületeinek jó részét.
Összességében az alma fogyasztása rendkívül egészséges, ráadásul a fent említettek mellett a gyümölcsöt táplálkozás szabályozóként is használhatjuk. Az étkezések előtt, vagy után evett alma ugyanis telítettségérzést okoz, azaz lecsökken a veszélye annak, hogy túl sokat eszünk, vagy nassolunk.
Fotó:
sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.