Menü

A tél igazi kincse: vérnarancs

  • Dátum: 2014.01.07., 15:07

A tél egyik különleges és kedvenc gyümölcse a vérnarancs. A rubinvörös, sötét narancssárga vagy barna húsú, lédús gyümölcs édesebb és kisebb, mint a hagyományos narancs. Kívülről nagyon nehéz megkülönböztetni a két citrusfélét egymástól. Ugyanakkor íze emlékeztethet a kevésbé érett málnához vagy eperhez is.

A vérnarancs a Földközi-tenger vidékén évszázadok óta népszerű. Több fajtája ismert: a mélyebb színű, enyhén keserű Moro, továbbá a nagyon édes Tarocco, és a Sanguinello.

A vérnarancs jótékony hatása
A gyümölcs vörös színét a benne lévő antocianin vegyületnek köszönheti, ennek számos pozitív tulajdonsága ismert. A többi között antioxidáns hatású, így megakadályozza a rákos sejtek gyors növekedését, gyakori fogyasztás esetén meg is öli azokat. Napi egy vérnarancs elfogyasztása bőségesen fedezi a C-vitamin szükségletet. Káliumot, A-vitamint, vasat, kalciumot, és rostot is tartalmaz. Különösen ajánlott magas vérnyomással küzdőknek, szívbetegeknek, és védekezhetsz vérnaranccsal a stroke valamint a szürkehályog ellen is.

Így is próbáld ki!
Étrendedbe számos helyen beleillesztheted. Dobd fel a salátákat vérnaranccsal! Mentával, céklával párosítva igazán különleges ízvilágot kapsz. Levét kifacsarva is érdemes megkóstolnod. Továbbá koktélok, szószok, lekvárok, kompótok ízletes összetevője lehet, de csokival is isteni.

Így tárold!
Ha vérnarancsot vásárolsz, kerüld a szivacsos állagú gyümölcsöt, mert az nagy valószínűség szerint penészes. Tárold szobahőmérsékleten néhány napig, vagy tedd egy lezárt dobozba a hűtőszekrénybe, akkor több hétig is eláll.

Forrás:
www.e-harmonia.hu

Fotó:
sxc.hu

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.