Menü

Ne a lefolyóba öntse!

A sütőolaj, vagy a zsír gyakorlatilag minden magyar háztartás szerves része. A használt olajat, zsírt szerencsére egyre többen gyűjtögetik külön, viszont még mindig sokan öntik a lefolyóba, a vécébe, vagy teszik bele a szemétbe.

Nem is hinnénk, hogy egy csepp étolaj akár ezer liternyi élővizet is képes olyannyira beszennyezni, hogy az, az élővilág pusztulásával járhat. A lakosság nagy része sajnos még mindig nem figyel arra, hogy az elhasznált sütőolajat, zsiradékot szelektíven gyűjtse, tárolja, majd leadja, ezzel pedig nagyon sok gondot okoznak a szennyvíztisztítókban, a szeméttelepeken.

Hazánkban évente akár ötvenezer tonna étolajat is elhasználnak a háztartások, az éttermek és üzemi konyhák. Az utóbbiak már ügyesen megoldják a használt sütőolaj szelektív gyűjtését, tárolását, de a lakosság esetében még mindig sokan gondolkodnak maradian és képtelenek a környezettudatosságra.

Pedig a lefolyóba, vécébe öntve, szemétbe téve a használt olaj és zsír óriási károkat okoz. Egyrészt a csatornákba jutva azok falán megtelepszik, lerakódik és előbb-utóbb dugulást okoz. Innen továbbjutva a szennyvíztisztítóban csinál bajt, mert ott a víz felszínére kicsapódik, s ezzel megnehezíti a tisztulás folyamatát. Az oxigén bejutását gátolja és így sok szennyező anyag lebomlását késlelteti, gátolja.

Ha a talajra, a földre öntené valaki, akkor se tegye, mert ott a talajflóra kipusztulását okozza azzal, hogy gátolja a föld légáteresztő képességét.

A szeméttelepre kerülve nehezen lebomló anyagként akadályozza a természetes bomlási folyamatot.

Az élővízbe jutva pedig ugyancsak a víz felszínén lebegve akadályozza az oxigén felvételt, vagyis veszélyezteti a vízi élővilág létét.

Szerencsére most már sok helyen igyekeznek megoldani a fáradt sütőolaj, zsiradék összegyűjtését és elszállítását. Például több mint száz hetven MOL benzinkúton alakítottak ki a lakossági használt zsiradék, sütőolaj számára biztonságos tároló részleget, ahonnan kellő mennyiség esetén gondoskodnak az elszállításáról és az újrahasznosításáról.

A használt olajból és zsírból ugyanis  biodízel és biogáz készül, az egyik ilyen üzemet például Komáromban működtetik. 

Ezek után érdemes újragondolni a használt sütőolaj tárolását. Nem kell hozzá sok idő, vagy energia. Mindössze elég a környezettudatos akarat és egy flakon, amibe össze tudjuk gyűjteni az elhasznált hulladékot. Ha pedig a flakon megtelik, irány egy megfelelő benzinkút és máris sokat tettünk azért, hogy földünk egy picivel tovább maradjon tiszta.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.