Alternatív keményítő
- Dátum: 2014.01.16., 15:24
- manióka, mire jó a tápióka, tápióka, tápióka keményítő, tápióka liszt
Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában mindennapos ételeket készítenek belőle, azonban Európában jobbára csak a liszt érzékenyek, illetve a reform konyha képviselői ismerik. Mi is a tápióka?
A tápióka, más néven manióka, vagy kasszáva a világ trópusi övezeteiben őshonosnak számító növény. A kutatások szerint eredetileg a maják termesztették a Yucatán félszigeten, majd a portugál hódítók segítségével eljutott Afrikába is, ahol gyorsan népszerűvé vált. Az éhezők megmentőjének is nevezik, hiszen olcsó élelmiszer, amely mindenféle klímához, környezethez igyekszik alkalmazkodni.
A tápióka levelei hasonlóak a nálunk ismert spenótéhoz, azokat hasonlóan is használják fel, főzeléknek, párolva, nyersen salátákhoz, levesekhez, húsokhoz. Nagyon egészséges is, hiszen sok-sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz. A gyökerét viszont sokkal többféle módon alkalmazzák. Készül belőle liszt, keményítő, alkoholos ital, de főznek belőle pudingot is.
A tápióka liszt, vagy keményítő tökéletesen beilleszthető a glutén érzékenyek étrendjébe és a különböző diétákba. Abszolút konyhabarát, hiszen nincs semmilyen mellékíze, ráadásul az ételbe beleszórva nem csomósodik, rendkívül sima elegyet alkot az eredeti étekkel. További jó tulajdonsága, hogy nem csapódik ki a főzés, vagy a hűtés során. Remek lehetőséget kínál levesek, krémek, főzelékek, szószok, mártások sűrítéséhez is.
A lisztből ropogós lepény is készülhet, de maglisztekhez adagolva finom, lukacsos kenyeret süthetünk belőle.
Fotó:
pixabay.com
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.