Menü

Allergiát jelezhet a szemünk

Szemünk állapota sok mindent elárul egészségünkről. Például azt, hogy esetleg allergiásak vagyunk valamire. Gyerekeknél különösen fontos az odafigyelés.

Szemünkkel rendszerint akkor foglalkozunk, ha romlik a látásunk, vagy erősebb fájdalmat érzünk. Pedig abban az esetben is érdemes vizsgálódni, ha pirosságot, vörösséget, vizes könnyszerű váladékot tapasztalunk, vizenyős lesz a szemhéjunk, megvastagszik a kötőhártyánk, vagy gyakori viszketési ingerünk van.

Ezek a szemproblémák allergiát jelezhetnek. Gyermekeknél különösen érdemes odafigyelni erre a területre, mert ha valaki allergiás, az esetek jelentős részében az a szemen is okoz tüneteket. A Semmelweis egyetem közleményéből kiderül, hogy a szemet érintő allergiás tünetek ma már egyre hosszabb ideig érzékelhetők, sok esetben nem szezonálisak, hanem egész évben tapasztalhatóak.

Elsősorban a hat és tíz év közötti fiúkat érinti a felső szemhéj belső részének a megvastagodása, ami nehezen érzékelhető tünet, mivel nem okoz pirosságot. A betegséget ott lehet tetten érni, hogy a gyermek nem tudja rendesen kinyitni a szemét, olyan mintha mindig álmos lenne. A lányoknál ez tízéves kor után jelentkezhet, a pubertáskorban viszont jellemzően elmúlnak ezek a tünetek.

A szakemberek a tünetek enyhítésére, elmulasztására első körben hideg vizes borogatást, és műkönnycsepp használatát ajánlják, ám ha nincs eredmény, érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.