Gyümölcs a diákoknak
- Dátum: 2014.02.28., 15:11
- gyümölcsöt a kisdiákoknak, iskolagyümölcs, iskolagyümölcs-program, nemzeti iskolagyümölcs-program, Nemzetközi Iskolagyümölcs-program
Negyvenöt millió adag gyümölcsöt és gyümölcslevet osztanak szét az idei tanévben a Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretein belül. A kormány 2010 óta folyamatosan növelte az erre szánt összeget és a kezdeti 500 millió forint helyett ma már 1200 milliót szánnak a jövő generációjának egészségesebb táplálkozásáért.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, amely azt a célt szolgálja, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. A programhoz összesen 25 EU tagállam csatlakozott, köztük hazánk is öt éve, így ma már 538 ezer kisdiák jut hetente kétszer kétféle gyümölcshöz.
Az Európai Közösség a gyermekéhezés, illetve az egészségtelen táplálkozás okozta elhízás felszámolására indította útjára az iskolagyümölcs-programot még 2009-ben. Természetesen ezzel is ösztönözni próbálják a fiatalokat, hogy az egészségtelen étkek helyett az egészségeseket válasszák és fogyasszák, és így talán jobban megismerik és megszeretik a gyerekek a zöldségeket és a gyümölcsöket.
Az Egészségügyi Világszervezet 2009-es felmérése szerint az egészséges ember számára napi 400 gramm zöldség, gyümölcs fogyasztása szükséges, ahhoz, hogy szervezete továbbra is optimálisan tudjon működni, ne rakódjanak le zsírpárnák és elkerüljék a betegségek. Ehhez képest a napi gyümölcs és zöldség fogyasztás világszinten átlagosan 300 gramm, az Európai Unióban 136 gramm, míg hazánkban mindössze 100 gramm.
A 2010/11-es tanévben a program 54 ezer iskolát érintett, de ez a szám évről évre növekszik és ma már több mint félmillió kisgyerek jut hetente két alkalommal kétféle nyers zöldséghez, gyümölcshöz. Fontos, hogy már nemcsak az alsó tagozatosok, hanem az 5-6. osztályosok is bekapcsolódhattak.
Az Unió a programra a 2013/14-es tanévben 90 millió eurót oszt szét a 25 tagország között.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.