Menü

Mi az a GI diéta?

A GI diéta nemcsak egy fogyókúrás módszer. Az ideális testsúly, az egészségünk megőrzése érdekében érdemes a diéta szabályait mindig betartani: eszerint kerüljük a fehér lisztes, cukrozott szénhidrátokat, péksüteményeket, édességeket, viszont fogyasszunk annál több zöldséget, gyümölcsöt.

A GI diéta lényege igen egyszerű: az alacsony Glikémiás Indexű ételek fogyasztása megengedett, ellenben a magas GI értékkel rendelkező étkekkel. Miért jó az alacsony GI érték? Mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, vagyis nem leszünk farkaséhesek, hosszabban érezzük a telítettséget, a jóllakottságot.

Minél alacsonyabb egy étel GI értéke, annál tovább tart az étel lebontása. Lassabban égetjük el az energiát, egyenletes értéken marad a vércukorszintünk.

A GI diétában a legtöbb gyümölcs, zöldség, a magas rosttartalmú gabonafélék (köles, bulgur, barna rizs) fogyasztása megengedett, s bizonyos típusú zsírokat is fogyaszthatunk.

A diéta segítségével szervezetünk napokon belül megszabadul a lerakódott salakanyagoktól, ebben a magas rosttartalmú ételek segítenek elsősorban, megtisztulunk és megkezdődik a zsírok lebontása, a fogyás is. A GI diéta segítségével kontrollálni tudjuk a testsúlyunkat, megelőzhetjük az elhízást, és ráadásul nem tör ránk zabálási kényszer. Egészségesen étkezhetünk úgy, hogy nem koplalunk, nem érzünk kényszert arra, hogy folyamatosan együnk, szervezetünk energikusabbá, kiegyensúlyozottabbá válik, ahogy a közérzetünk is jobb lesz.

A Gi diéta tiltólistáján szerepelnek a péksütemények, a fehér lisztből készült ételek, a cukorral, vagy mézzel készült édességek, a krumpli, a tésztafélék, a cukrozott üdítőitalok, és azok az ételféleségek, amelyek tartósítószerrel, ízfokozóval és egyéb, nem kívánatos adalékanyaggal készülnek.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Milyen vitaminokat szedjünk télen?

Télen különösen fontos odafigyelni, hogy a szervezetünk elegendő vitaminhoz jusson. Azonban melyiket és mikor vegyük be? Lehet reggeli előtt vagy szigorúan csak étkezés után? És mi a helyzet akkor, ha más gyógyszereket is szedünk?

Hogyan csökkentsük az élelmiszer-pazarlást otthonunkban?

Mindenkivel megtörtént már, hogy elfelejtett felhasználni egy gyors lejáratú alapanyagot, vagy akár egy kis maradék ebéd vasárnapról ott maradt a hűtő sarkában, és kidobásra lett ítélve. Az élelmiszer – pazarlás egy globális probléma, ami ellen akár mi magunk is tehetünk, ha odafigyelünk néhány dologra a háztartásunkban.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?