Menü

Chia mag: a szuperélelmiszer!

A chia mag egyre nagyobb jelentőséggel bír az egészséges táplálkozásban. Nem véletlenül, hiszen a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt joggal nevezik szuperélelmiszernek.

A chia magot, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos, már az aztékok is a futók étkének nevezték. Hogy miért? Mert rájöttek, hogy a fogyasztóját rengeteg energiával látja el. Nos, ez az információ nem pusztán néhány évszázados, hanem több évezredes. A különböző feljegyzések szerint már ie. 3500-ban rendszeresen fogyasztották a chia magot az indián őslakosok.

A chia egy sivatagi növény, amit azték zsályának is neveznek. A magját valódi szuperélelmiszernek tartják csodás hatásai miatt.

Azt már elmondtuk, hogy rengeteg energiával látja el az embert. Fontos tulajdonsága, hogy a benne megtalálható omega 3, omega 6, omega 9 aránya tökéletes. A természetben megtalálható leggazdagabb omega 3 forrás. Igen gazdag antioxidánsokban, amely a betegségek kialakulásáért felelős szabadgyökök megkötésében játszik kiemelkedő szerepet, ráadásul az öregedést is lassítja.

A chia mag egyik jó tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű vizet képes felszívni, ezért a gyomornak telítettség érzetet ad, így a fogyókúrázóknak, diétázóknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Serkenti az emésztést, nyugtatja a beleket, elmulasztja a gyomorégést.

Támogatja a szív- és érrendszer működését. Csökkenti a vércukorszintet.

Gyakorlatilag bármibe használhatjuk semleges íze miatt. Joghurtba, salátákba, házi kenyerekbe, főzelékekbe. Készíthetünk belőle pudingot, de zselésíthetünk vele reform élelmiszereket is, sőt akár házi gumicukornak is jó.

Az aztékok gabonaként tekintettek rá, megőrölve sütöttek belőle kenyeret, lepényt, sőt magjából olajat is préseltek. Manapság önmagában, és lisztté őrölve is hozzájuthatunk. Érdemes egy kisebb adagot kipróbálni belőle, de jótékony hatásai miatt nem hiányozhat az egészséges életmódot követők konyhájából.

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!