Menü

Chia mag: a szuperélelmiszer!

A chia mag egyre nagyobb jelentőséggel bír az egészséges táplálkozásban. Nem véletlenül, hiszen a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt joggal nevezik szuperélelmiszernek.

A chia magot, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos, már az aztékok is a futók étkének nevezték. Hogy miért? Mert rájöttek, hogy a fogyasztóját rengeteg energiával látja el. Nos, ez az információ nem pusztán néhány évszázados, hanem több évezredes. A különböző feljegyzések szerint már ie. 3500-ban rendszeresen fogyasztották a chia magot az indián őslakosok.

A chia egy sivatagi növény, amit azték zsályának is neveznek. A magját valódi szuperélelmiszernek tartják csodás hatásai miatt.

Azt már elmondtuk, hogy rengeteg energiával látja el az embert. Fontos tulajdonsága, hogy a benne megtalálható omega 3, omega 6, omega 9 aránya tökéletes. A természetben megtalálható leggazdagabb omega 3 forrás. Igen gazdag antioxidánsokban, amely a betegségek kialakulásáért felelős szabadgyökök megkötésében játszik kiemelkedő szerepet, ráadásul az öregedést is lassítja.

A chia mag egyik jó tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű vizet képes felszívni, ezért a gyomornak telítettség érzetet ad, így a fogyókúrázóknak, diétázóknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Serkenti az emésztést, nyugtatja a beleket, elmulasztja a gyomorégést.

Támogatja a szív- és érrendszer működését. Csökkenti a vércukorszintet.

Gyakorlatilag bármibe használhatjuk semleges íze miatt. Joghurtba, salátákba, házi kenyerekbe, főzelékekbe. Készíthetünk belőle pudingot, de zselésíthetünk vele reform élelmiszereket is, sőt akár házi gumicukornak is jó.

Az aztékok gabonaként tekintettek rá, megőrölve sütöttek belőle kenyeret, lepényt, sőt magjából olajat is préseltek. Manapság önmagában, és lisztté őrölve is hozzájuthatunk. Érdemes egy kisebb adagot kipróbálni belőle, de jótékony hatásai miatt nem hiányozhat az egészséges életmódot követők konyhájából.

Fotó:
pixabay.com

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.