Menü

Csak cukrot ne!

Végre kezd ébredezni a világ: már a szakma is elismeri, hogy a magas (és gyakorlatilag bármilyen) cukor fogyasztás óriási egészségügyi kockázatot jelent. A WHO épp ezért új ajánlást tett!

A World Health Organization (WHO), magyarul az Egészségügyi Világszervezet a napokban új ajánlást adott ki a cukor fogyasztással kapcsolatban. A nemzetközi szervezet a felére szállította le a napi maximális cukorbevitelre vonatkozó ajánlását. Az eddigi napi 50 gramm helyett most már csak napi 25 grammnyit javasol a WHO.

Ez azért is nagy szó, mert egyes szakemberek már hosszú ideje hangoztatják, miszerint a cukor fehér méreg. A WHO egyik vezetője is úgy fogalmazott, a cukor maga az új dohány, utalva ezzel arra, hogy rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása legalább olyan függőségeket és károkat tud okozni az emberi szervezetben, mint a cigaretta.

A WHO ajánlása azért is üdvözítő, mert a cukor fogyasztás hátrányaira, káros hatásaira már évek óta figyelmeztetnek az egészséges életmód hívei. Most már a tudományos világ is el- és beismeri, számtalan bizonyítékot találtak rá, hogy a magas cukortartalmú ételek fogyasztása megnöveli a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a fogszuvasodás kockázatát.

A 25 gramm, az nagyjából hat (privát mérésünk szerint inkább öt) teáskanálnyinak felel meg. A WHO azt mondja, az egészségünk megőrzése érdekében ennél több cukrot naponta semmiképp ne fogyasszunk, különben az előbb felsorolt betegségek kockázatát növeljük, sőt az elhízással is számolnunk kell. Ez azt jelenti, hogy nemcsak mondjuk a teába beletéve kellene számolni a napi bevitelt, hanem mivel szinte mindenbe tesznek, ezért a péksütemények, cukrász sütemények, csoki, cukor, egyéb édességek, joghurtok, üdítők, gyümölcslevek cukortartalmát is figyelembe kell venni. Elképesztő, de gyakorlatilag mindenben van cukor, még a felvágottakban is! De vajon miért? Mi a cél ezzel a töménytelen mennyiségű cukorfertőzéssel? Miért nem lehet tisztább, egészségesebb étkeket készíteni?

A WHO új iránymutatása mindenképp elgondolkodtató és reményt keltő. Talán egy szép nap beismeri a tudományos világ is, hogy a cukor nem más, mint egészségünk legnagyobb rombolója, amit jobb elkerülni.

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!