Csak cukrot ne!
- Dátum: 2014.03.08., 20:56
- cukor fogyasztás hátrányai, Egészségügyi Világszervezet cukor, napi cukorbevitel ajánlás, WHO ajánlás cukor
Végre kezd ébredezni a világ: már a szakma is elismeri, hogy a magas (és gyakorlatilag bármilyen) cukor fogyasztás óriási egészségügyi kockázatot jelent. A WHO épp ezért új ajánlást tett!
A World Health Organization (WHO), magyarul az Egészségügyi Világszervezet a napokban új ajánlást adott ki a cukor fogyasztással kapcsolatban. A nemzetközi szervezet a felére szállította le a napi maximális cukorbevitelre vonatkozó ajánlását. Az eddigi napi 50 gramm helyett most már csak napi 25 grammnyit javasol a WHO.
Ez azért is nagy szó, mert egyes szakemberek már hosszú ideje hangoztatják, miszerint a cukor fehér méreg. A WHO egyik vezetője is úgy fogalmazott, a cukor maga az új dohány, utalva ezzel arra, hogy rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása legalább olyan függőségeket és károkat tud okozni az emberi szervezetben, mint a cigaretta.
A WHO ajánlása azért is üdvözítő, mert a cukor fogyasztás hátrányaira, káros hatásaira már évek óta figyelmeztetnek az egészséges életmód hívei. Most már a tudományos világ is el- és beismeri, számtalan bizonyítékot találtak rá, hogy a magas cukortartalmú ételek fogyasztása megnöveli a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a fogszuvasodás kockázatát.
A 25 gramm, az nagyjából hat (privát mérésünk szerint inkább öt) teáskanálnyinak felel meg. A WHO azt mondja, az egészségünk megőrzése érdekében ennél több cukrot naponta semmiképp ne fogyasszunk, különben az előbb felsorolt betegségek kockázatát növeljük, sőt az elhízással is számolnunk kell. Ez azt jelenti, hogy nemcsak mondjuk a teába beletéve kellene számolni a napi bevitelt, hanem mivel szinte mindenbe tesznek, ezért a péksütemények, cukrász sütemények, csoki, cukor, egyéb édességek, joghurtok, üdítők, gyümölcslevek cukortartalmát is figyelembe kell venni. Elképesztő, de gyakorlatilag mindenben van cukor, még a felvágottakban is! De vajon miért? Mi a cél ezzel a töménytelen mennyiségű cukorfertőzéssel? Miért nem lehet tisztább, egészségesebb étkeket készíteni?
A WHO új iránymutatása mindenképp elgondolkodtató és reményt keltő. Talán egy szép nap beismeri a tudományos világ is, hogy a cukor nem más, mint egészségünk legnagyobb rombolója, amit jobb elkerülni.
Fotó:
pixabay.com
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.
Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?
Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.