Menü

Csak cukrot ne!

Végre kezd ébredezni a világ: már a szakma is elismeri, hogy a magas (és gyakorlatilag bármilyen) cukor fogyasztás óriási egészségügyi kockázatot jelent. A WHO épp ezért új ajánlást tett!

A World Health Organization (WHO), magyarul az Egészségügyi Világszervezet a napokban új ajánlást adott ki a cukor fogyasztással kapcsolatban. A nemzetközi szervezet a felére szállította le a napi maximális cukorbevitelre vonatkozó ajánlását. Az eddigi napi 50 gramm helyett most már csak napi 25 grammnyit javasol a WHO.

Ez azért is nagy szó, mert egyes szakemberek már hosszú ideje hangoztatják, miszerint a cukor fehér méreg. A WHO egyik vezetője is úgy fogalmazott, a cukor maga az új dohány, utalva ezzel arra, hogy rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása legalább olyan függőségeket és károkat tud okozni az emberi szervezetben, mint a cigaretta.

A WHO ajánlása azért is üdvözítő, mert a cukor fogyasztás hátrányaira, káros hatásaira már évek óta figyelmeztetnek az egészséges életmód hívei. Most már a tudományos világ is el- és beismeri, számtalan bizonyítékot találtak rá, hogy a magas cukortartalmú ételek fogyasztása megnöveli a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a fogszuvasodás kockázatát.

A 25 gramm, az nagyjából hat (privát mérésünk szerint inkább öt) teáskanálnyinak felel meg. A WHO azt mondja, az egészségünk megőrzése érdekében ennél több cukrot naponta semmiképp ne fogyasszunk, különben az előbb felsorolt betegségek kockázatát növeljük, sőt az elhízással is számolnunk kell. Ez azt jelenti, hogy nemcsak mondjuk a teába beletéve kellene számolni a napi bevitelt, hanem mivel szinte mindenbe tesznek, ezért a péksütemények, cukrász sütemények, csoki, cukor, egyéb édességek, joghurtok, üdítők, gyümölcslevek cukortartalmát is figyelembe kell venni. Elképesztő, de gyakorlatilag mindenben van cukor, még a felvágottakban is! De vajon miért? Mi a cél ezzel a töménytelen mennyiségű cukorfertőzéssel? Miért nem lehet tisztább, egészségesebb étkeket készíteni?

A WHO új iránymutatása mindenképp elgondolkodtató és reményt keltő. Talán egy szép nap beismeri a tudományos világ is, hogy a cukor nem más, mint egészségünk legnagyobb rombolója, amit jobb elkerülni.

Fotó:
pixabay.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.