Menü

Kockázatos fehérje?

Egy amerikai kutatás szerint a mai táplálkozási trendek némelyike káros lehet egy bizonyos életkorban.

A legfrissebb táplálkozási divat egyik fő irányzata, hogy fogyasszunk sok állati eredetű élelmiszert, a szakemberek viszont erősen megosztottak e témában. Egy nemrég elvégzett amerikai kutatás szerint a túlzott állati eredetű fehérjebevitel káros lehet a középkorúaknál. Ugyanez a kutatás ugyanakkor megállapítja, hogy a 65 év felettieknek a hormonális változások miatt ajánlott a fehérjedús táplálkozás.

Az 50 és 65 év közöttiek esetében azt az eredményt kapták a kutatók, hogy a túl sok állati eredetű táplálék (hús, tej, sajt) alaposan megnöveli a daganatos megbetegedések kockázatát. De nemcsak emiatt káros ez a fogyasztói magatartás, esetükben más betegségek kialakulása és a korai halálozás is jóval gyakoribb. Érdekesség, hogy a kapott eredményt nem befolyásolta a kutatásban résztvevők zsír és szénhidrát fogyasztása, azaz a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb halálozási kockázatot csak a túl sok állati eredetű fehérje okozza.

A vizsgálatok elemzői azt javasolják, hogy a napi fehérjebevitel ne haladja meg a 0.8 grammot testsúly kilogrammonként.

Persze nagyon sokan – érthetően – fenntartásokkal kezelik a szinte heti rendszerességgel megjelenő táplálkozási kutatásokat. Viszont a legtöbb vizsgálatból lehet meríteni, hiszen egyvalamiben szinte mindegyik egyetért: még az egészséges dolgokat is csak mértékkel szabad fogyasztani és a táplálkozást mindig ki kell, egészítse a rendszeres testmozgás.

Fotó:
pixabay.com

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Rákellenes ételek

Ma már sajnos mindenki ismer olyan szomszédot, barátot, kollégát, vagy sajnos közvetlen közeli vagy távoli családtagot, aki megküzdött a rákbetegséggel, vagy aki netán sajnos elveszítette a harcot vele. Szomorú, alattomos, kegyetlen betegség, olykor villámgyors lefolyású, máskor sok szenvedéssel ér véget. Elkerülni, kivédeni, meggyógyítani nem lehet, de a megelőzésben van némi szerepe azért az életmódnak.

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.