Menü

Házi praktikák: Mit tehetünk a penész ellen?

A penész a háziasszonyok egyik legnagyobb réme. Megjelenhet bármikor, ráadásul a feketés-zöldes spóra halmaz eltüntetése sokszor nagyon nehéz az állandóan magas páratartalom és a tökéletesen záró nyílászárók miatt.

A penész legtöbbször azokban a helyiségekben üti fel a fejét, ahol rendszeresen magas a páratartalom. A penészgombák szinte a lakás bármely pontján megtalálhatóak láthatatlanul, azonban a kellemesen meleg, párás közegben előbukkannak a feketés, barnás, zöldes foltok, és ettől kezdve örökös harcra késztetik a lakásban élőket.

A penész szívesen megtelepszik a fürdőszobákban, például a csempén, vagy a zuhanyfüggönyön, de  a jól záró ablakok közelében, a kereten is felbukkanhat, ahogy a bútorok mögött a falon, vagy egy-egy ruhadarabon is.

Nem kell méregdrága vegyszerekre költenünk, ha szeretnénk egyszer s mindenkorra felszámolni a penészes foltokkal. Az ecet meglehetősen olcsó tisztítószer, ráadásul vegyszermentes is. Elég, ha egy szivacsra öntünk egy adagot, ezzel alaposan bedörzsöljük a foltot, s állni hagyjuk legalább három-négy órát. Ezután alaposan mossuk le a foltot, majd gondoskodjunk róla, hogy az adott felület megfelelően fertőtlenítve legyen és ki tudjon száradni, nehogy újra megjelenjenek a nem kívánatos foltok.

Ráadásul a penész sokszor egészségügyi problémákat is okozhat, allergiás, asztmás reakciókat is kiválthat.

Ha ódzkodunk az ecet erős szagától, akkor használjunk teafa olajat, vagy grapfruitmag olajat vízzel hígítva. Ez az oldat ugyancsak megoldja a penész gondjainkat, sőt fertőtleníti is a felületet.

Bóraxot és szódabikarbónát is bevethetünk. Ugyancsak vízzel kell ezeket a szereket összekeverni, s oldatukkal kell bedörzsölni, majd átmosni a penészfoltokat.

Akad olyan is, aki a sütőporra esküszik, bár ennek a penészölő hatását saját magam még nem tapasztaltam, így beszámolni sem tudnék róla hitelesen.

Fotó:
pixabay.com

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Miért tartsunk otthon ricinusolajat?

Miért fontos, hogy ricinusolaj mindig legyen otthon? Mert ezt az olajat már évezredek óta ismerik, elismerik és alkalmazzák különféle egészségügyi problémák kezelésére, de a szépségápolásban is használják, hiszen nagyon jót tesz a bőr és a haj egészségével.

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

A legjobb természetes vérhígítók

A vérhígítókat számos betegség kezelésére használják, mivel megakadályozzák a vérrögök képződését, amelyek szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak. Vannak természetes anyagok, amelyek szintén ilyen tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.