Menü

Házi praktikák: Mit tehetünk a penész ellen?

A penész a háziasszonyok egyik legnagyobb réme. Megjelenhet bármikor, ráadásul a feketés-zöldes spóra halmaz eltüntetése sokszor nagyon nehéz az állandóan magas páratartalom és a tökéletesen záró nyílászárók miatt.

A penész legtöbbször azokban a helyiségekben üti fel a fejét, ahol rendszeresen magas a páratartalom. A penészgombák szinte a lakás bármely pontján megtalálhatóak láthatatlanul, azonban a kellemesen meleg, párás közegben előbukkannak a feketés, barnás, zöldes foltok, és ettől kezdve örökös harcra késztetik a lakásban élőket.

A penész szívesen megtelepszik a fürdőszobákban, például a csempén, vagy a zuhanyfüggönyön, de  a jól záró ablakok közelében, a kereten is felbukkanhat, ahogy a bútorok mögött a falon, vagy egy-egy ruhadarabon is.

Nem kell méregdrága vegyszerekre költenünk, ha szeretnénk egyszer s mindenkorra felszámolni a penészes foltokkal. Az ecet meglehetősen olcsó tisztítószer, ráadásul vegyszermentes is. Elég, ha egy szivacsra öntünk egy adagot, ezzel alaposan bedörzsöljük a foltot, s állni hagyjuk legalább három-négy órát. Ezután alaposan mossuk le a foltot, majd gondoskodjunk róla, hogy az adott felület megfelelően fertőtlenítve legyen és ki tudjon száradni, nehogy újra megjelenjenek a nem kívánatos foltok.

Ráadásul a penész sokszor egészségügyi problémákat is okozhat, allergiás, asztmás reakciókat is kiválthat.

Ha ódzkodunk az ecet erős szagától, akkor használjunk teafa olajat, vagy grapfruitmag olajat vízzel hígítva. Ez az oldat ugyancsak megoldja a penész gondjainkat, sőt fertőtleníti is a felületet.

Bóraxot és szódabikarbónát is bevethetünk. Ugyancsak vízzel kell ezeket a szereket összekeverni, s oldatukkal kell bedörzsölni, majd átmosni a penészfoltokat.

Akad olyan is, aki a sütőporra esküszik, bár ennek a penészölő hatását saját magam még nem tapasztaltam, így beszámolni sem tudnék róla hitelesen.

Fotó:
pixabay.com

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.