Menü

Mi is az a GMO?

A génmódosított élelmiszerekről legutóbb akkor beszélt az egész világ, amikor kiderült, Oroszországban az ilyen eljárással készült termékek előállítását terrorizmusként kezelné és büntetné a helyi parlament.

A GMO a génmódosítás eljárásával készült termékek angol nyelvű rövidítése. Tulajdonképpen egy olyan eljárásról beszélünk, amelynek segítségével az adott élőlény saját génállományát megváltoztatják, esetleg egy másikéval vegyítik.

A kutatók eredetileg azért tartották jó ötletnek a génmódosítást, mert azt gondolták, hogy így ellenállóbb növények, állatok tudnak kifejlődni. Magyarán egy adott növény szárazság és hideg tűrővé válik, és a kártevők is elkerülik. Azt remélték, hogy kevesebb vegyszerre lesz szükség és az időjárási viszontagságok is ezáltal kikerülhetővé válnak. Aztán az évek múlásával kiderült például, a kártevők rezisztensekké váltak, ugyanúgy falatoztak a GMO-s növényekből, mint az eredetiből. S a kutatások arra is rámutattak, az emberi szervezetre sem hat éppen jótékonyan a GMO-s termékek fogyasztása.

A nagy élelmiszergyárak érdeke ezzel párhuzamosan ugyancsak megváltozott. Rájöttek, hogy a GMO-s élőlényekkel új távlat nyílik előttük, speciális, gyorsan előállítható alapanyagokhoz juthatnak jóval kevesebb befektetéssel. A technológia segítségével például megnövelhetik a növény cukor-, vagy keményítő tartalmát, növelhetik benne a fehérjéket.

De vajon normális, hogy ilyen tápanyagok, élelmiszerek kerülnek a tányérunkba? Az egészség károsító hatásai minden területen persze még nem ismertek a GMO-s élelmiszereknek, de annyi bizonyos, a hagyományos mezőgazdasági, illetve a biotermelést nagyban akadályozzák, kiszorítják. Ráadásul ugyanúgy szükség van vegyszerekre, sőt ezek a megbolygatott génekkel rendelkező élőlények bekerülnek a természetes körforgásba, vagyis a természet sokszínűségét is befolyásolják.

Szerencsére hazánkban tilos a génmódosított növények, állatok termesztése, tenyésztése, azonban a sok import cikkel szinte lehetetlen kikerülni a GMO-s táplálékot. Az is érthetetlen, hogy az Európai Unió engedélyezte a GMO-s termékek kereskedelmét, sőt a szója, kukorica, repce esetén a termesztését is. A GMO azonban jóval több kérdést vet fel, minthogy egy kézlegyintéssel elintézzük. Főleg azért, mert inkább kártékony, s nemcsak az embert, de minden más élőlényt negatívan befolyásolhat.

Fotó:
pixabay.com

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.