Menü

Még tart a spárgaszezon

A spárga másodvirágzását éli hazánkban. A XIX. századtól kezdve francia mintára itthon is sok spárgát termesztettek, azonban a második világháború után a szovjet rezsim száműzte a magyar konyhából. Az elmúlt években újra felfedezzük ezt a rendkívül hasznos zöldséget, ami vajon párolva a legízletesebb.

A spárgát már az ókorban is ismerték és fogyasztották, ízletes csemegeként tartották számon, majd a népi gyógyászat is felfedezte jótékony hatásait – gyulladáscsökkentő és erős fájdalom csillapító hatását.

Az újabb kori kutatások pedig felfedezték, rendkívül gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban, valamint vitaminokban is. Sok-sok kálciumot, vasat, nátriumot, káliumot, béta-karotint tartalmaz, különösen folsav tartalma jelentős. Utóbbi miatt a kismamáknak rendkívül ajánlott a fogyasztása, hiszen megfelelő mennyiségű folsavval elkerülhetőek a különböző születési rendellenességek. Persze egészséges felnőttek számára is fontos a sok folsav, hiszen ezzel megelőzhető a fáradékonyság és az állandó kimerültség érzése. C-, B1-, B2-, B6-vitaminban is gazdag.

Ki kell emelni, hogy több, belső elválasztású mirigyre is hatással van, így a toboz-, a pajzs-, az agyalapi-, vagy a mellékvesemirigyre. Serkenti a szív, a vese és a máj működését, utóbbiak kiválasztó funkcióját. Érdemes bevetni húgyúti fertőzések, vesegyulladás, reumatikus fájdalmak esetén, egyesek szerint a rendszeres spárga fogyasztás pedig a bőrünk szépségének is jót tesz.

A spárga kalória szegény, rendkívül egészséges táplálék. Legtöbbször fehér és zöld spárga kapható az üzletekben, de egyes helyeken akár lila spárgát is beszerezhetünk.

Fontos, hogy mindig forrásban lévő vízbe helyezzük bele és úgy főzzük meg, hogy a csúcsait ne lepje el a víz. Az erősen vértisztító és lúgosító zöldséget nagyjából 8-12 perc alatt lehet ízletessé, puhává főzni.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.