Menü

Krémtúró – együk, vagy ne együk?

  • Dátum: 2014.07.21., 22:20

A válasz röviden: együk, de ne vegyük! Valaha a krémtúró volt a legközkedveltebb édesség, amit a kisgyerekeknek adtak, még a joghurtok, bolti pudingok korszaka előtt. Nem sok gyermek akadt, aki ne ismerte volna a szögletes dobozkát, amiben a vaníliás édesség lapult. Manapság már egyre több a tudatos vásárló, de egyre nagyobb mértéket ölt az élelmiszeripar által felhasznált adalékanyagok száma. Nehéz kiigazodnunk rajta, hogy mi az, ami jó, és mi az, ami nem. Ha elolvassuk a legtöbb krémtúró összetevő-listáját, akkor a sok E betű láttán arra jutunk, hogy ma már nem szívesen adunk krémtúrót a gyermekünknek.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a kis krémdesszertek cukrosak. Tehát hizlalnak, és egyáltalán nem egészségesek. Igaz, régen is cukorral készült a krémtúró, de senki sem evett ennyi cukorral készült ételt, mint napjainkban. Ha tehát egészséges finomságot szeretnénk adni a gyereknek, vagy saját magunkat lepnénk meg régi kedvencünkkel, akkor készítsünk házilag krémtúrót! Nem bonyolult, és sokkal egészségesebb, sőt finomabb bolti társainál.

Az alábbiakra lesz szükségünk:

  • 250 g túró (a krémes, dobozos túróval könnyebb dolgozni, és általában zsírszegényebb is a társainál)
  • 2 dl tej
  • 100 g eritrit / 70 g nyírfacukor / 25 g Negyedannyi Ugyanannyi édesítőszer
  • csipet só
  • fél rúd vanília magjai
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor (főzős, cukormentes), vagy kukoricakeményítő

A tojássárgáját kissé habosra verjük a fent felsorolt természetes édesítőszerek valamelyikével, robotgép segítségével. Ezután hozzáadunk egy pici tejet és a pudingport/keményítőt, majd összekeverjük. A tejbe kaparjuk a vaníliarúd magjait, majd felforraljuk a tejet. Beleöntjük a tojásmasszát, és addig keverjük, míg sűrű pudingot nem kapunk. Amíg hűl, összenyomkodjuk a krémes túrót (vagy ha nem ilyet vettünk, hanem sima túrót, akkor erősen áttörjük), hozzáadjuk a már kihűlt pudingot, és botmixerrel, vagy turmixgéppel teljesen krémessé keverjük. Öntsük négy kis tálkába, és hűtve fogyasszuk! Ízesíthetjük is: gyümölccsel, mazsolával, házi készítésű cukormentes tönkölykeksszel, vagy apró szemű zabpehellyel.

Az eredeti, még átalakítás nélküli alaprecept innen származik: http://nassolonaplopo.cafeblog.hu/

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?