Menü

Lánybúcsú és babaváró party – a csajok megadják a módját!

Férfiszemmel nehezen érthető, miért kell „ennyire túlbonyolítaniuk” a nőknek a dolgokat, és így van ez a bulizással is. Órákig tartó ruhaválogatás és sminkelés? A legtöbb pasi negyed óra alatt elkészül, és ebben benne van a tusolás is. Ha lehet, még nagyobb különbség van abban, ahogy a házasság előtti utolsó party-t tervezik a nők és a férfiak. A legénybúcsú szervezése leginkább az időpont egyeztetéséből, és a piák megvásárlásából áll. Ezzel szemben a csajok? Hetekig tartó készülődés, szervezkedés, dekoráció, ötletek, játékok, étterem, vagy sütés-főzés… Férfiak számára felfoghatatlanul hosszú a lista, és feleslegesen bonyolult is.

De bizony ez kell a női léleknek! Ez már csak abból is látszik, hogy a hölgyek kitaláltak egy újabb alkalmat a lánybúcsúhoz hasonlóan aprólékosan szervezett party megrendezésére. Igaz, ez már nem a szórakozóhelyeken becsiccsentve ér véget, és néha még férfiak is részt vehetnek rajta (más kérdés, hogy akarnak-e…), ez pedig a babaváró buli. Tesztek a leendő anyuka (és apuka) felkészültségére vonatkozóan, rejtvények, játékok, pelenkázási gyakorlatok, ajándékok és torta… Az alapfeltevés tehát hasonlít a lánybúcsúkhoz, csak itt már a következő lépcső, a babavárás az apropó. Még inkább „kapóra jön” olyan esetekben, amikor a pár esküvő nélkül vállal gyermeket (ami manapság már egyre gyakoribb), és emiatt nincs is lánybúcsú. Van tehát helyette kismama-party! Igaz, kellett valami a nőknek is, ami a gyermekvállaláshoz kapcsolódik, hiszen a férfiak rendszeresen tejfakasztó bulival ünnepelnek a gyerek születése után. Az anyukának nincs lehetősége és energiája, valamint kedve a bébi születése után ünnepelni, így hát megteszi előtte, még a felkészülés jegyében. 

De vajon van ennek értelme? Mindez csak a modern jóléti társadalom időtöltése? Nem egészen. A különböző eseményekhez kapcsolódó ünnepeknek, rituáléknak ősi hagyománya van. Mindez segít abban, hogy az ember tudatosan élje meg helyzetét, felkészüljön a rá váró feladatokra és változásokra. Még ha vicces, vagy ünnepi formába is csomagoljuk ezeket, komoly jelentőségük van. Emiatt alakultak ki azok a szokások, hogy a pár eljegyzését, házasságkötését megünnepeljék, a keresztelő után sem csak hazatértek a templomból, hanem ünnepi lakomát ültek, és ugyanígy zajlott a temetéseken is, ami az elengedés és búcsú egyik fontos momentuma.

Kicsit közelebb kerül általuk a valóság, még akkor is, ha ez a lánybúcsú, vagy babaváró buli játékos formában kerül megrendezésre. Úgy tűnik, hogy a nőknek nagyobb igényük van arra, hogy ezek az események ne ugyanolyanok legyenek, mint a többi buli, hanem emlékeztessenek annak apropójára is. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.