Menü

Hány íze van a szarvasi szilvának?

  • Dátum: 2014.09.12., 10:54

A szarvasi szilvának lelke van. A szarvasi szilvának hagyománya van. A Körösök szívében a szilvának háromnapos ünnepe van. A szarvasi szilva hungarikum.

Az olyan sehol másutt fel nem lelhető titkos szilvás receptek, mint a fokhagymás vagy a diós szilvalekvár, a minősített szilvapálinkák, szarvasi, tót és szlovák szilvás hagyományok, a Szilvacsárda, benne a Szent András Sörfőzde kézműves Szilvás sörével, szilvapálinkákkal és szilvaborral, szilvás sütemények versenye, Szilvanapi koncertek, előadások és gyerekprogramok – mindez csak néhány ízelítő a számtalan kulináris és kulturális élményből, amelyet a Szarvasi Szilvanapok kínál 2014. szeptember 12-14. között.

A Szarvasi Szilvanapokon, szeptember 12-14. között nemcsak a különleges helyi lekvár készül az üstben, a hagyományoknak megfelelően a helyiek a nagymama receptkönyvéből mindent elkészítenek, amit csak szilvából lehet: a szilvásgombócot, a ciberét, az aszalt szilvát, a szilvalekváros derelyét, szilvamártással tálalt húsételeket, és megannyi más különlegességet. A szarvasi sufnik sarkából pedig a nagypapa roppant titkos és talán még annál is vékonyabb receptkönyvét is elővarázsolják, amelybe éppen belefértek a legzamatosabb szilvapálinka megalkotásának lépései. A hagyományokhoz híven a résztvevők pálinkája is megmérettetik, arany, ezüst és bronz minősítésért, a tisztaság, a szín, az illat és az íz, illetve ezek elegyének vizsgálatával.

A helybéli profi és házi szakácsok, lekvárkészítők, és pálinkafőzők mellett a környező települések legnagyobb márkanevei is megjelennek. Így például egy új programhelyszínen, a Szilvacsárdában az ország egyik legismertebb kézműves sörfőzdéje, a békésszentandrási Szent András Sörfőzde kézműves söreit kóstolhatjuk. A Szilvanapok alatt a Szent András Szilvás sör csapon és üvegben is kóstolható lesz, természetesen már idei szilvából.

A pálinkák kedvelői számára lehet örömteli a hír: az idei rendezvényen debütál egy igazi különlegesség is. Bár a szarvasi szilvapálinka már korábban is egyfajta védjegyet jelentett, ezúttal márkanévként is bemutatkozik a válogatott gyümölcsökből készült ital. A Szarvasi Szilva Pálinka hamisítatlan helybeli besztercei szilvából készült, gazdag aromájú ágyas pálinkát takar, amelyet elsőként a Szilvanapok látogatói kóstolhatnak meg az országban. A háromnapos ünnep során a helyi pálinkafőzők is megmérettethetik italaikat. A hagyományos pálinkaminősítésre már tavaly is mintegy száz nevezés érkezett, az idén pedig ennél még több ital várja a szakmai kritikusok véleményét.

A szarvasi szilva hungarikum. A helyi hagyományok, tradíciók átadása, bemutatása ehhez méltóan kiemelt figyelmet kap a Szarvasi Szilvanapokon, és ezalatt korántsem csak a lekvár- vagy pálinkafőzést értik: a színpadi produkciók, a művészeti csoportok bemutatói, a versenyek és a további kiegészítő programok mind a térség hírnevét öregbítik, az egyedi alkotások, kézműves termékek bemutatásával. A szarvasi szilvalekvár, a szilvapálinka, a helyi szilvás ételek-italok különleges ízében egybeforr a hamvas gyümölcs a magyar, békési, szlovák, tót hagyományokkal, kivételes zamatukat történelmünknek, a szarvasi családok múltjának, a nagyi konyhája illatának köszönhetik.

A Szarvasi Szilvanapok néhány éves vándorlás után ebben az évben visszaköltözik Szarvas belvárosába. A városközpont kínálta lehetőségeket kihasználva idén a Szilvanapok idején megnyílnak az utcafronti porták, és a Szarvasi Szilvanapok kiegészülnek a Nyitott Kapuk Ünnepével. A házak udvarán rotyog majd a szarvasi szilvalekvár, és különféle kézműves termékek elkészítését is követhetik a rendezvény résztvevői.

A fesztivált kiegészítő programok a szomszédos Szarvasi Vízi Színházban folynak majd, amely kétségtelenül az ország egyik legegyedibb, legkülönlegesebb szabadtéri színháza. A szilvanapi előadások és koncertek hátterét is a Holt-Körös és a csodás mocsári ciprusok adják itt. A háromnapos fesztivál szeptember 12-én, pénteken délután felvonulással és megnyitó ünnepséggel indul.

A háromnapos rendezvény számtalan gyermekprogramja, előadása és koncertjei igazi fesztiválhangulatot ígérnek. A Szilvanapokat megnyitó felvonulás mellett az Evangélikus Ótemplom környékén a városi környezetben megtelepülő programelemeket a Fesztiválsátor egészíti ki. A Szilvanapok nyitónapján fellépő Guca Partyzans zenekar gondoskodik a sokak számára a Kusturica-filmekből ismert balkáni bulihangulatról. A Szilvanapok programsorozatában több színpadon változatos zenei stílusok képviselői szórakoztatják a látogatókat: fellép többek között Danics Dóra, a Doors Tribute Band, a Foo Fighters Tribute, valamint Kalapács József. A vasárnapi sztárfellépők Korda György és Balázs Klári lesznek. A rendezvényre a belépés ingyenes.

A Szarvasi Szilvanapok

A Szarvasi Szilvanapokat, a város egyik legjelentősebb rendezvényét, a térség legfontosabb gasztrokulturális eseményét 1998. óta rendezik meg, 2014-ben tizenhetedik alkalommal. A résztvevők szilvából készült kézműves ételeket, italokat fogyaszthatnak, kóstolhatnak, vásárolhatnak meg rengeteg népművészeti, kulturális program mellett. Az idei évben szilvás sütemények receptversenyét hirdették meg a rendezők, de pálinkaminősítésre is sor kerül. Az ingyenesen látogatható rendezvénynek Szarvas belvárosa ad otthont, de több kísérőrendezvény, program zajlik az ország egyik legegyedibb teátrumában, a szomszédos Szarvasi Vízi Színházban. 

További információ:
www.szilvanapok.hu

Forrás, fotó:
Wolf Kommunikáció

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.