Menü

Textil kresz - Mosási tippek Lakatos Márktól

  • Dátum: 2014.09.28., 18:27

Mindegy, hogy tél vagy nyár, minden évszaknak megvannak a maga kedvenc darabjai, amelyekre mosáskor is nagyon kell ügyelni, hogy még tovább élvezhessük őket. Aki szereti a divatot, és vele együtt a kényesebb anyagokat, annak az is fontos, hogy a mosógépe tökéletes segítség legyen a ruhák épségének megőrzésében. A Samsung nemrég készített felmérése során kiderült, hogy minden harmadik európai komoly nehézségekkel küzd, amikor a mosógépen ki kell választania a ruhákhoz illő megfelelő mosási programot. Így nem meglepő, hogy a Samsung új, csúcskategóriás WW9000 Eco Bubble mosógépét éppen úgy tervezték, hogy szinte kitalálja a gondolatainkat. Lakatos Márktól, Magyarország egyik legismertebb stylistjától ezúttal olyan hasznos dolgokat tudhatunk meg, amelyek bármikor jól jöhetnek, ha mosásról van szó! 

A ruháinkba varrt kilométeres papírok pont olyanok, mint a kötelező olvasmányok: hosszúak, tele vannak érthetetlen részekkel, mégis fontos, hogy észrevegyük bennük azokat a dolgokat, amelyek a későbbiek során még hasznunkra lehetnek. Gyakran hívják ezeket a ruhákon található furcsa jeleket textil kresznek, és nem véletlenül, egy divatból felkészült nőnek ezeket is ismernie kell. A legfontosabbak ezek közül a mosási hőmérsékletet, a centrifugálást, a fehérítést, a szárítást és a vasalást jelző ikonok.

„Én azt javaslom, hogy a nagyon finom anyagokat csak kézi mosási programmal, maximum 30°C-on mossátok, míg a pólókat, törölközőket és egyéb, nem nagy odafigyelést igénylő anyagokat 40°C-ra tegyétek. 60°C-tól felfelé főként a nagyon szennyezett, mosást jól bíró anyagokat tisztítsátok. Érdekes, de a farmer például nem tartozik ide, ezért ha szeretnétek sokáig élvezni, mossátok kifordítva, 40°C-on!” – tanácsolta Lakatos Márk.

Hogyan álljunk neki a mosásnak? Először is készítsünk 3 kupacot a ruháinkból, egyet a sötét színekből, mint a kék, a fekete, a szürke, egyet a világosakból, amelybe a fehér, a sárga és a pasztelles színek kerülnek, és egyet az intenzív, vöröses-lilás-narancsos színekből. Az ismert stylist még hozzátette: „Ezen belül tovább csoportosíthatod a mosnivalókat aszerint, hogy mennyire kényes anyagok. Ha valamiben nem vagy biztos, inkább tedd a finom mosásba, mert jobb félni, mint újra megvenni!”

Vannak olyan anyagok, mint például az idén nyáron is nagyon népszerű csipke, amelyek nem engedik a színüket, de más, színes anyag megfoghatja őket, ezért érdemes hasonló anyagú vagy hasonló árnyalatú darabokkal együtt mosni. „A fehér csipkeruhádra például hatalmas veszélyt jelenthet a piros pamutpóló, míg a fekete csipke fehérneműiddel nyugodtan moshatod egyszerre, kímélő programban” – tudtuk meg Lakatos Márktól.

Fontos kérdés az is, hogy mit használunk a mosáshoz! Vannak, akik a színeket kímélő folyékony mosószerekre, mások a nagyobb folttisztító hatású porokra esküsznek. Bármelyik mellett is teszed le a voksod, ügyelj a doboz vagy zacskó oldalán feltüntetett ajánlott mennyiségre. Ha ezzel sem szeretnél bajlódni, érdemes olyan mosógépet választanod, amely a kezed alá dolgozik a mosás során. A Samsung legújabb WW9000 Eco Bubble mosógépe nem csak a kedvenc mosási programjaidat jegyzi meg, de még a szükséges mosószer mennyiségét is kiszámolja helyetted a ruháid szennyezettsége és súlya alapján, hogy azután tényleg csak a következő szetted összeállítására legyen gondod!  

Forrás, fotó:
Eurolex.hu

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.