Csínján a sóval!
- Dátum: 2014.10.09., 20:25
 - élelmiszerek, limit, magas vérnyomás, nátrium-klorid, Só, túladagolás
 
Sajnos a só egészen addig nem fog kikopni a népszerű fogyasztási termékekből, amíg azt szigorúan nem szabályozzák. Amúgy nincs gond a sóval, ami nagyon hasznos, csak nem abban a mennyiségben, mint amiben mi fogyasztjuk.
A cukor mellett a sóra is igaz: a nyugati társadalom jelentős része sokkal többet fogyaszt belőle annál, mint amelyet a szakemberek ajánlanak. Most ne sózzuk meg a levest?
Nem feltétlenül erről van szó, bár a sószóró indokolatlan használata is okozhat kárt, rendszerint sokkal több sót viszünk be a szervezetünkbe más úton. Magyarán: különböző termékek útján, az esetek jelentős részében félkész és feldolgozott élelmiszer ipari áruk révén kerül a szervezetünkbe.

Nem kell óriási élelmiszer ipari összeesküvésre gyanakodni, de tény, hogy a nagy mennyiségű só használata több szempontból is rendkívül előnyös az előállítónak, eladónak, forgalmazónak.
A fogyasztónak viszont káros. A napi ajánlott limit felnőttek esetében 5 gramm, ami körülbelül egy teáskanálnak felel meg. Ennek viszont nagyon sokan a többszörösét viszik be, ráadásul – mint ahogyan említettük – úgy, hogy ennek nincsenek is igazából tudatában.
És hogy mit okoz a só túladagolása? Elsősorban magas vérnyomást, ami a szív és érrendszeri megbetegedések melegágya. Aki ilyen panaszokkal rendelkezik, annak még inkább oda kell figyelnie a túlzott nátrium-klorid bevitelre.
A só egyébként nagyon hasznos, a szervezet folyadékháztartását szabályozza, emellett számos pozitív tulajdonsága van életünkben. Ugyanakkor nem elég egyszer hangsúlyozni: csakis az előírt mennyiségben!
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.