Csínján a sóval!
- Dátum: 2014.10.09., 20:25
- élelmiszerek, limit, magas vérnyomás, nátrium-klorid, Só, túladagolás
Sajnos a só egészen addig nem fog kikopni a népszerű fogyasztási termékekből, amíg azt szigorúan nem szabályozzák. Amúgy nincs gond a sóval, ami nagyon hasznos, csak nem abban a mennyiségben, mint amiben mi fogyasztjuk.
A cukor mellett a sóra is igaz: a nyugati társadalom jelentős része sokkal többet fogyaszt belőle annál, mint amelyet a szakemberek ajánlanak. Most ne sózzuk meg a levest?
Nem feltétlenül erről van szó, bár a sószóró indokolatlan használata is okozhat kárt, rendszerint sokkal több sót viszünk be a szervezetünkbe más úton. Magyarán: különböző termékek útján, az esetek jelentős részében félkész és feldolgozott élelmiszer ipari áruk révén kerül a szervezetünkbe.
Nem kell óriási élelmiszer ipari összeesküvésre gyanakodni, de tény, hogy a nagy mennyiségű só használata több szempontból is rendkívül előnyös az előállítónak, eladónak, forgalmazónak.
A fogyasztónak viszont káros. A napi ajánlott limit felnőttek esetében 5 gramm, ami körülbelül egy teáskanálnak felel meg. Ennek viszont nagyon sokan a többszörösét viszik be, ráadásul – mint ahogyan említettük – úgy, hogy ennek nincsenek is igazából tudatában.
És hogy mit okoz a só túladagolása? Elsősorban magas vérnyomást, ami a szív és érrendszeri megbetegedések melegágya. Aki ilyen panaszokkal rendelkezik, annak még inkább oda kell figyelnie a túlzott nátrium-klorid bevitelre.
A só egyébként nagyon hasznos, a szervezet folyadékháztartását szabályozza, emellett számos pozitív tulajdonsága van életünkben. Ugyanakkor nem elég egyszer hangsúlyozni: csakis az előírt mennyiségben!
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.