Menü

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

A szoptatás ideje alatt is könnyen teherbe lehet esni, ezért, aki nem szeretne gyorsan kistestvért, annak gondoskodnia kell a megfelelő védelemről. Számba vettük, milyen módszerek adódnak a szoptatós kismamák előtt.

A szoptatós kismamák nem használhatnak hormonális fogamzásgátló tablettát, mert a különböző hatóanyagok kiválasztódnak a tejbe is. Ezért mindenképpen hormonmentes módszert kell választaniuk.

Az óvszer a legismertebb és legnagyobb biztonságot nyújtó lehetőség. Nemcsak a nem kívánt terhességtől védi meg a párokat, hanem a különböző nemi úton terjedő betegségektől is. Ráadásul könnyen, gyakorlatilag bárhol beszerezhető és megfizethető.

A másik lehetőség a hüvelyben használatos spermaölő hatású szerek, tabletták, kúpok, illetve krémek, amikhez leginkább gyógyszertárakban juthatunk hozzá.

Nagyon fontos, hogy ha ezt a módszert választjuk, akkor feltétlenül tartsuk be a használati útmutatót, mert a biztos védelem kialakulásához valamennyi idő feltétlen szükséges. Azt is tartsuk szem előtt, hogy ezeknél a készítményeknél előírás az is, hogy bizonyos ideig csakis külsőleg tisztálkodhatunk.

Lássuk hát, milyen választék áll rendelkezésünkre.

A hüvelykrém nagyjából tíz órás védelmet nyújt és gyakorlatilag azonnali hatású. Lehet olyan kiszerelésben kapni, ami csak egyszeri adag, így biztonságosan kipróbálhatjuk és utána el tudjuk dönteni, később is szeretnénk-e használni.

A hüvelykúpokról tudni kell, minél mélyebbre kell felhelyezni és az aktus előtt legalább negyedórát várni kell, hogy feloldódjon és a védelmi funkciója kialakuljon. Négy órás védelemmel látja el használóját, de csupán egyszeri alkalommal vethető be. Másodszor új kúphoz kell nyúlni.

Ugyancsak négy órás védelmet nyújt a kapszula, amelynek valamivel rövidebb a várakozási ideje, mindössze nyolc-tíz perc.

A tabletta esetén pedig arra kell figyelni, a közösülés előtt mindenképpen meg kell nedvesíteni egy kis vízzel, különben nem tud feloldódni.

Már létezik hormonmentes fogamzásgátló tabletta is, de ennek használatakor szembe kell nézni azzal, hogy a hatóanyagok egy része a tejbe is bejut, illetve azzal, hogy ezen készítmények használata számos nem várt mellékhatást okozhat, például: fokozott véralvadást, és trombózis is kialakulhat.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.