Menü

A világ legdrágább strandházikói Ausztráliában

Utazzunk egy kicsit – legalább gondolatban – a télből a nyárba. Ausztráliában ilyenkor tombol a hőség és a strandszezon, és itt található a világ egyik legtöbbet fényképezett strandja, a Melbourne-nél található Brighton Beach. Különlegessége a parton található színes strandházakban rejlik.

A Victoriában, Melbourne külvárosában található Brighton Beachre érkezve az Indiai-Óceán vizében fürdőzhetünk, de védett környezetben, ugyanis ez a strand a Port Phillip-öbölben található. Balatoni hangulat, hogy nem a végtelen tengert, hanem a túlpartot láthatjuk fürdőzés közben, de éppen ezért barátságosabb ez a strand, mert kisebbek a hullámok. Azért szörfösökből, kite-osokból nincs hiány, akik előszeretettel kihasználják a kedvező széljárást.

És hogy mi a különlegessége ezeknek a strandházaknak? A viktoriánus építészeti stílusban készült faházikók nem nyaralók, hiszen semmilyen komfortfokozattal nem rendelkeznek, inkább hajók, strand- és sporteszközök tárolására használhatóak. Ennek ellenére átszámítva kb. 40 millió forintot kóstálnak, nem is beszélve az éves, legalább 100 000 forintnyi jogdíjról, amit a tulajdonosoknak fizetniük kell. Mondhatjuk, és igaz is, hogy mindez horribilis összeg egy picike alapterületű fabódéért, de ezek a kis építmények ikonikus jellegűek. Frederick McCubin híres, 1895-ös „Summer Sea” nevű festménye készült erről a strandról, itt még nem láthatóak a fabódék. Pedig már 1862-től épültek a kis strandházak, de még egy másik részen.

1908 és 1911 között száz-kétszáz ilyen építmény készülhetett el, de sajnos a magas vízállás miatt áttelepítették, vagy lebontották azokat. De aztán 1934-ben újjépületek, manapság pedig virágkorukat élik a csodás kis színpompás építmények, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak, és csíkosak, valamint zászlómintás is található közöttük. Elbűvölő látvány, ahogy a több, mint 80 színes házikó sorakozik a tengerparton, mint valami színes gyöngyfüzér. A pontos számuk 82 db volt, mígnem 2009-ben bejelentették a 6 új strandházikó (beach box) építésének tervét. Állítólag még további tíz építése várható, ami nem is meglepő: igen jó bevételi forrás a 200 000 $ körüli eladási ár egy néhány négyzetméteres faépítményért. De azért elnézve Brighton Beach képeit, meg lehet érteni, ha valaki egy ilyen színes strandházról álmodik. 

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.